Polovnjaci skuplji 30 odsto, kupci u Srbiji "našli krivca" (FOTO/VIDEO)

06.06.2022

18:15

0

Upravo završeni drugi Sajam korišćenih vozila doneo je dobru ponudu i dobru prodaju, ali i otkrio "nerazumevanje" domaćih kupaca i prodavaca

Polovnjaci skuplji 30 odsto, kupci u Srbiji "našli krivca" (FOTO/VIDEO)
sajam polovnih automobila (11) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Cene polovnih automobila i u Evropi i u Srbiji ne prestaju da rastu. U Nemačkoj, glavnom „lageru“ sa kojeg u Srbiju stižu korišćeni automobili, u roku od godinu dana oni su poskupeli za gotovo trećinu, javila je tamošnja Agencija za analizu tržišta, DAT.

U proseku je za tri godine star benzinac u aprilu trebalo dati 27.900 evra, a za dizelaš 28.960 evra. To je godišnji rast prosečne cene od 30, odnosno 32 odsto.

Cene su skočile i kod starijih automobila, ali ovi evropski podaci kao da malo znače kupcima u Srbiji, koji su za poskupljenja našli krivce „kod kuće“. To se osetilo i na drugom Sajmu korišćenih vozila, koji se od 2. do 5. juna održao u Beogradu.

Slabija poseta, ali dobra prodaja

Nešto slabija poseta, ali zato zadovoljavajuća prodaja, obeležila je ovogodišnji Sajam korišćenih vozila u Beogradu. U Beogradskoj „Štark areni“ okupile su se proverene auto-kuće, a posetioci su, pored „polovnjaka“ starih do šest godina i sa pravom garancijom, mogli da vide još svašta – od električnih automobila, e-pikapa, e-skutera i e-bicikala do retkih odltajmera i friziranih mašina od po nekoliko stotina konja.

O Sajmu i tržištu korišćenih vozila u Srbiji 24sedam je razgovarao sa akterima drugog izdanja ove, bez sumnje, perspektivne manifestacije.

- Poseta jeste bila manja nego prošle godine, iz više razloga. Sajam novih automobila, „BG Car Show“, zbog pomeranja termina sa marta u maj bio je „preblizu“, vreme je bilo vruće, a imali smo u vreme Sajma i beogradsku litiju, kao i lažnu dojavu o bombi. Međutim, izlagači nisu nezadovoljni, jer Sajam su posetili kupci i prodato je više od sedamdeset vozila, uz narudžbe i dogovore za trgovinu mimo Sajma – kaže za naš portal Filip Mrlješ, organizator i direktor Sajma korišćenih vozila.

Bilo je, naravno, i onih koji su došli kao potencijalni kupci, ali su se kući vratili neobavljena posla. Glavni razlog za to su bile cene „polovnjaka“, koje su bile mnogo više nego što su njihovi kupci navikli ili želeli da plate.

- Stiče se utisak da u javnosti, ili bar njenom dobrom delu, vlada mišljenje da prodavci korišćenih vozila sada pokušavaju da iskoriste momenat i dodatno zarade i da su oni „naduvali cene“. A to ne može biti dalje od istine, jer zarade nikada nisu bile manje, a troškovi nikad nisu bili veći – kaže Mrlješ.

Da je sada problem nabaviti dobar automobil mnogo manji nego prodati ga, za 24sedam potvrđuje i Miroslav Majkić iz „Autoprometa“, kuće koja se bavi prodajom i novih i polovnih vozila.

- Lizing kuće, od kojih uglavnom mi nabavljamo, polovne automobile drže sve duže kod sebe i mali je protok vozila jer ni nova ne mogu da se nabave. Automobili su poskupeli generalno, i novi i korišćeni. Možete naći jeftin polovni automobil, ali je onda veliko pitanje šta ste kupili, a ovde na Sajmu su se okupili prodavci koji se davanjem garancija i kvalitetnim vozilima izdvajaju od većine ostalih u Srbiji – objašnjava Majkić.

Očekivanja kupaca da kupe „jeftino a kao novo“ nisu realna, kaže nam Dejan Radosavljević iz „Alprosa“.

- I mi bismo voleli da ponudimo povoljnije, ali tržište diktira i ponudu i cenu. A cene su otišle i 30 odsto gore. Trudimo se da pružimo zadovoljavajući kvalitet i cenu, ali u Srbiji nekada klijenti malo izgube „osećaj“ da kupuju polovno vozila, pa traže da je auto malo prešao, da je bio garažiran ili da ima garanciju kao da je nov, a to je naprosto nemoguće – napominje Radosavljević.

Garancija „kao za nov“ svakako ne može, ali i za polovne automobile ona je danas kod ozbiljnih prodavaca veća nego što je ranije bilo i zamislivo, a odnosi se, kaže Miroslav Majkić, na poreklo i legalnost, kilometražu, ali postoje i dodatne garancije na motor, menjač, elektroniku… čak i famozni plivajući zamajac.

Sajma će biti, pitanje je samo kada

Na prvom Sajmu „polovnjaka“, prošle godine, imali smo veoma zastupljen premijum segment sa pregršt BMW-a, „jaguara“, „rendžrovera“ ili „mercedesa“, od kojih je „GT63“ koštao 170.000 evra.

Skupocenih ekskluzivnih modela, kao što je na primer „porše 911 turbo“, bilo je i ove godine, ali je akcenat ipak bio na segmentu od 10.000 do 15.000 evra.

Šta će biti sledeće godine, videćemo. Ono što se sada zna je da će Sajma sigurno biti, samo je pitanje termina, potvrdio je za 24sedam organizator Filip Mrlješ.

Detaljnije o tome kakva je situacija na tržištu i koje probleme imaju prodavci „polovnjaka“ u Srbiji pogledajte u sledećem video prilogu:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike