Kako da vozite za dinar po kilometru: Neverovatne mogućnosti električnih kamioneta (FOTO/VIDEO)

08.06.2022

18:45

0

Električni automobili su sve zanimljiviji i vozačima u Srbiji, ali pravi efekat „vožnje na struju“ i ogromnih ušteda vidi se kod električnih komercijalnih vozila

Kako da vozite za dinar po kilometru: Neverovatne mogućnosti električnih kamioneta (FOTO/VIDEO)
električni kamioneti Vozim na struju 24sedam Nenad Vujinović 09 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Voziti na struju u Srbiji je još moguće praktično besplatno, bilo da se koriste javni punjači u šoping centrima i garažama ili se puni kod kuće noću na jeftinu struju. Naravno, e-automobila nema mnogo na ulicama zato što su i dalje (pre)skupi, ali to nije tako za sve kategorije korisnika.

Kada su u pitanju firme, pogotovo one sa dostavom, današnji ogromni troškovi za gorivo daju sasvim drugačiju matematiku, uverio se 24sedam na Sajmu korišćenih vozila u Beogradu. Uštede se na mesečnom nivou mere u hiljadama evra, kažu nam iz firme "Vozim na struju“, koja se već 20 godina kod nas bavi alternativnim gorivima i koja je ove godine na Sajmu predstavila, pored e-automobila, i električna dostavna vozila.

- Ušteda je ogromna, naravno, zavisi od firme do firme i toga koliko se prelazi kilometara i kako se puni, ali prosek je 120 dinara za 100 pređenih kilometara - kaže za 24sedam Zorana Đorić iz „Vozim na struju“.

Ako su dobri Nemcima...

Električni kamioneti koje je predstavila ova firma su već uveliko provereni u praksi. Prodaju se kao osvežena korišćena vozila, a koristila ih je „Nemačka pošta“. Iz njihovog iskustva pokazalo se da se sa jednim punjenjem baterija može preći 100 kilometara dnevno, sa velikim brojem usputnih stajanja, što je izuzetno pogodno za tzv. kapilarnu dostavu, odnosno prevoz tereta po gradu.

Vozila su spremna za prodaju, ili iznajmljivanje, a kupci imaju mogućnost i da dobiju vozilo prerađeno prema svojim potrebama, od otvorenog sanduka, furgon varijante, pa do male cisterne.

Za one kojima je kamionet sa pristojnom tovarnom zapreminom ipak prevelik, pa u svakodnevnim poslovima za dostavu koriste automobile u tzv. van varijanti, takođe postoji električno rešenje.

- U saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja dobili smo dozvolu za preradu putničkog električnog automobila u komercijalno vozilo N kategorije. To ne samo da ga čini pogodnim za dostavu, već je tako to vozilo i znatno jeftinije firmama jer se se odbija 20 odsto PDV-a, a dobija subvencija od 5.000 evra za ekološko vozilo. Tako možete imati vozilo jeftinije za 8.500 evra – objašnjava Zorana Đorić iz „Vozim na struju".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike