„Nepristojna ponuda“: Novu polisu za putovanja kupila samo jedna agencija

28.10.2020

07:30 >> 08:40

0

Iz Ministarstva turizma saopštavaju da su turističke agencije počele da dobijaju polise, a u YUTA to, praktično, demantuju

„Nepristojna ponuda“: Novu polisu za putovanja kupila samo jedna agencija
Copyright Pixabay/Dariusz Sankowski f

Odlazeći ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je juče Tanjugu da su osiguravajuće kuće juče počele da izdaju polise osiguranja turističkim agencijama, „čime se stvaraju uslovi za njihov dalji nesmetan rad“.

– Izdavanjem prvih polisa odblokirana je procedura za izdavanje licenci turističkim agencijama. Osiguravajuće kuće će na osnovu bilansa poslovanja i procene rizika za svaku pojedinačnu agenciju nastaviti ovaj proces, ali je to sada stvar poslovnog odnosa između osiguravača i organizatora putovanja – naveo je Ljajić.

Bankarske garancije samo na papiru

Sada već bivši ministar Ljajić je u saopštenju podsetio da je na snagu stupio novi Pravilnik o garancijama putovanja, koji je „otvorio mogućnost da ubuduće i bankarske garancije mogu biti alternativni način obezbeđevinja garancija putovanja“. U YUTA ponavljaju da veoma mali broj agencija može da položi 200.000 ili 400.000 evra garancije (ili da hipoteku u duplom iznosu), čak i kada bi se znalo na koga bi bankarska garancija glasila, što je u Pravilniku dato samo kao neodređena mogućnost.

Ovakvim saopštenjem Ministarstvo kao da je „zatvorilo slučaj“, koji već mesec dana trese turistički sektor Srbije, a koji je doveo do toga da građani od početka oktobra ne mogu da sklope nijedan turistički aranžman.

U Udruženju turističkih agencija Srbije – YUTA, ne slažu se sa ovom konstatacijom „mogućnosti nesmetanog rada“, jer rešenja i dalje nema, kaže, za 24sedam, direktor Aleksandar Seničić.

– Da budemo precizni, ponuda osiguravača je stigla na adrese desetak turističkih agencija, ali je samo jedna prihvatila uslove i kupila polisu. Ostali čekaju neko drugo rešenje naših problema. Još nekoliko dana ćemo pregovarati sa osiguranjima, i ako ne dođemo do rešenja, obavestićemo javnost da dogovora nema, a da su svi pregovori završeni – kaže Seničić.

On pojašnjava da su tri osiguravajuće kuće s kojima je o rešenju ovog velikog problema razgovaralo Ministarstvo (“Dunav”, “Triglav” i “Globos”) kontaktirale s pedesetak turističkih agencija i razgovarale o uslovima pod kojima bi agencije mogle da dobiju nove polise. Od tog broja bi polovina morala da ispunjava dodatno postavljene uslove, jer po svojim finansijskim knjigama ne zadovoljava automatski kriterijume o obimu i uspešnosti poslovanja koje su osiguravači postavili.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić; Tanjug/Tanja Valić

– A kada se ispune uslovi, mora da se plati polisa odf 12.000 do 19.000 evra za godinu dana, i to za godinu za koju ne znamo ni da li će biti posla. Sve se na kraju svelo na desetak konkretnih ponuda, od kojih je prihvaćena jedna – ističe Seničić.

Čeka se (poslednja) ponuda iz inostranstva

Da se dogovore osiguravači, kojima je ove jeseni postalo previše rizično da u uslovima pandemije osiguravaju putovanja, i agencije, ostalo je nekoliko dana. U YUTA se nadaju da je dogovor moguć, ali sa drugim osiguravajućim kućama, kojima su centrale u inostranstvu.

– Približili smo malo stavove, a u sredu ili četvrtak bi trebalo da iz centrala dobijemo i konkretne uslove za obnovu polisa bar na nekoliko meseci. Posle toga moramo da razgovaramo sa novom ministarkom o tome da se promene pravilnici i smanje iznosi polisa i bankarskih garancija, koji su kod nas ubedljivo najveći u Evropi – kaže Seničić.

Seničić ponavlja da je najbolje rešenje da se visina premije obračunava prema prometu, a ne paušalno kao do sada, jer „kada nema putovanja, nema ni rizika od kojeg se osigurava“.

Druga stvar koju bi trebalo izmeniti je samo osiguravanje putnika.

– Moramo uvesti praksu koja se primenjuje u svetu jer nije realno da putnik bude sto odsto osiguran sa malim troškom koji plaća. Agencijska polisa bi trebalo da pokriva, recimo, vraćanje putnika sa destinacije ukoliko se pojave problemi, a ako neko želi veću sigurnost, treba da se dodatno osigura, kao svuda u svetu – kaže Seničić.

Što se pak tiče trenutne situacije u svetu, i YUTA predlažu da se napravi privremeni „kovid-pravilnik“, koji bi regulisao osiguranje u ovim uslovima, a iza kojeg bi stala država. Ukoliko, naravno, želi da ima turizam kao privrednu granu i uslugu stanovnicima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike