Nešto se dešava: Rusi registrovali podružnicu „Severnog toka 2“ u Nemačkoj

27.01.2022

11:49

0

Nadgornjavanje ruskog „Gasproma“ i nemačkih energetskih vlasti oko dobijanja dozvole za naftovod Severni tok 2 se nastavlja, i sada je ispunjen deo zahteva Berlina

Nešto se dešava: Rusi registrovali podružnicu „Severnog toka 2“ u Nemačkoj
Gas - Copyright Profimedia

Operater ruskog gasovoda Severni tok 2, švajcarska firma istoimenog naziva, saopštio je da je registrovao podružnicu za nemački deo gasovoda kako bi ispunio nemačke regulatorne zahteve. Iz Berlina poručuju da će postupak sertifikacije i dalje biti suspendovan.

Kompanija „Severni tok 2 AG“ navela je da će sedište podružnice, koja je registrovana pod imenom "Gas za Evropu", biti u nemačkom gradu Šverinu, preneo je Rojters.

Podružnica će posedovati i upravljati deonicom gasovoda od 54 kilometra koja se nalazi u nemačkim teritorijalnim vodama i postrojenjem na kopnu u Lubminu kao nezavisni operater prenosa, dodaje se u saopštenju.

Nemačka Federalna agencija za mreže, koja reguliše sektor električne energije, gasa, telekomunikacija, pošte i železnice, suspendovala je u novembru proces sertifikacije gasovoda, rekavši da operater treba da registruje pravno lice u Nemačkoj.

"Ništa još ne znamo"

Povodom registracije podružnice gasovoda u Nemačkoj, ovo regularno telo je saopštilo da će procedura sertifikacije ostati suspendovana dok se ne završi prenos većine imovine i kadrova na podružnicu i da će Federalna agencija tek tada biti u poziciji da proveri potpunost dokumentacije te jedinice.

- Trenutno ne možemo da predvidimo kada će postupak biti nastavljen - navodi se u saopštenju nemačkog regulatora.

Izgradnja ovog gasovoda je završena u septembru i od tada je u stanju mirovanja u iščekivanju da od Nemačke i Evropske unije bude odobreno njegovo puštanje u rad.

Najveći energetski projekat u Evropi, gasovod Severni tok 2, koji bi udvostručio količinu isporuka ruskog gasa u Nemačku, naišao je na otpor nekih članica unutar EU, ali i  Sjedinjenih Država i Ukrajine.

Cevovod koji ide od Rusije preko dna Baltičkog mora do Nemačke zaobilazi tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu. Protivnici tog gasovoda, prvenstveno Amerikanci, tvrde da on povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i lišava Ukrajinu prihoda od tranzitne takse.

Odlaganje postupka sertifikacije gasovoda koincidira za zaoštravanjem tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike