Rusi ne brinu mnogo za Severni tok 2: Ako ne pre, proradiće do jula 2022.

29.12.2021

08:23

0

Ukrajina neće moći da potkopa projekat gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak

Rusi ne brinu mnogo za Severni tok 2: Ako ne pre, proradiće do jula 2022.
Copyright Screenshot/Youtube/NDR Doku

- Smatramo da se projekat "Severni tok 2" ne može podriti. Urađen je u skladu sa svim zahtevima (evropskih) zakona - rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za rusku ekonomski TV kanal RBC.

Komentarišući brojne izazove s kojima se ovaj gasovod suočavao, on je naglasio da Rusija veruje da će „Severni tok 2“ dobiti neophodan sertifikat do kraja prvog polugodišta 2022. godine i da će konačno početi da radi.

- Sudeći po vremenskom planu za sertifikaciju, s kojim sam upoznat, sertifikacija bi trebalo da bude završena u prvoj polovini 2022, najkasnije do kraja prve polovine godine. Ako naše kolege budu zainteresovane da sertifikaciju završe brže, i isporuke mogu početi mnogo ranije - rekao je Novak, prema izveštaju ruske agencije.

Nema "plana B"

Rojters prenosi da je na pitanje da li Rusija ima „plan B" u slučaju da „Severni tok 2“ ne bude sertifikovan, Novak odgovorio: „Ne razmatramo takve opcije i verujemo da će biti pokrenut u skladu sa rokovima koji su određeni za sertifikaciju“.

Dodao je, takođe, da se Rusija nada da neće biti postavljani neki novi zahtevi u vezi sa ovim projektom.

Potpredsednik ruske vlade je i ovom prilikom ponovio da je Rusija spremna da poveća izvoz gasa u Evropu, ali po dugoročnim ugovorima, što je aranžman koji evropske kompanije izbegavaju preferirajući kratkoročne spot ugovore.

Cene gasa u Evropi su od jesenas naglo skočile zbog rasta potražnje i manjka zaliha u skladištima.

Izgradnja „Severnog toka 2“, koji ide od Rusije preko dna Baltičkog mora do  Nemačke, završena je u septembru, ali gasovod još nije pokrenut jer se čeka odobrenje regulatora iz Berlina i Brisela.

Cevovod, koji zaobilazi Ukrajinu kao raniju glavna tranzitnu rutu za snabdevanje Evrope ruskim gasom, ispolitizovan je zbog rastućih tenzija između Rusije i Zapada, koji, kako navodi Rojters, strahuje da bi Moskva mogla da napadne Ukrajinu kako bi je sprečila da uđe u NATO. Rusija negira da ima takve planove.

Izvršni direktor ukrajinske državne energetske kompanije „Naftogaz“ rekao je prošlog meseca da se nada da gasovod „Severni tok 2“ neće biti pušten u rad, tvrdeći da on nije u skladu sa evropskim zakonima. Ukrajina je ubirala značajne prihode od naplate tranzitne takse za transport gasa preko njene teritorije, bez kojih će ostati ako ili kada „Severni tok 2“ proradi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike