Analena Berbok ublažila stav o "Severnom toku 2": Kancelar Šolc i ja imamo slično mišljenje

28.12.2021

16:28

0

U početku se izričito protivila projektu koji je dogovorila prethodna vlada, ali je sada spustila loptu

Analena Berbok ublažila stav o "Severnom toku 2": Kancelar Šolc i ja imamo slično mišljenje
Tan2021-12-23_1408474_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Sohn, pool

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok istakla je geostratešku ulogu gasovoda "Severni tok 2", rekavši da je za nju on više od privatnog ekonomskog projekta, kako ga je ranije okarakterisao kancelar Olaf Šolc.

- Poslednjih nekoliko godina, uzevši u obzir različita mišljenja o projektu u Evropi, jasno su pokazali kakvu geostratešku ulogu igra "Severni tok 2" - rekla je Berbokova u intervjuu agenciji DPA.

Novi nemački kancelar, socijaldemokrata Olaf Šolc, uskoro nakon stupanja na dužnost izjavio je da proces sertifikacije "Severnog toka 2" ima administrativni karakter i da nemački regulator donosi odluke, ne osvrćući se na politiku, pošto se radi o komercijalnom projektu. Po ovom pitanju i Berbokova ima slično mišljenje.

- Proveru da li je projekat u skladu sa evropskim zakonom vrši Federalna mrežna agencija. Olaf Šolc i ja imamo slično mišljenje, samo koristimo različite reči za ovu situaciju - zaključila je Berbok, prenosi Sputnjik.

Gasovod "Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije "Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike