Amerikanci otvoreno sabotiraju „Severni tok 2“: "Sarađujemo sa Nemačkom na kočenju gasovoda"

11.01.2022

22:56

0

Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita

Amerikanci otvoreno sabotiraju „Severni tok 2“:  "Sarađujemo sa Nemačkom na kočenju gasovoda"
Screesnhot/Youtube

Sjedinjene Američke Država sarađuju sa Nemačkom i Evropskom unijom na usporavanju puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ namenjenog za izvoz ruskog gasa u Evropu, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

- Ono što sada radimo je da sarađujemo sa Nemcima i sa Evropskom unijom kako bismo usporili njihovo razmatranje implementacije gasovoda. Nemačka vlada je preduzela značajne korake ka tome, istakla je Nulandova.

Ona je dodala da je Nemačka potvrdila spremnost da blokira „Severni tok 2“ u slučaju ruske agresije na Ukrajinu.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. 

Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.

Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju.

Protiv projekta aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u EU, i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Moskva je više puta naglašavala da je ovo komercijalno preduzeće od koristi i za Rusiju i za Evropsku uniju.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti