Nemci na braniku Severnog toka 2: Ne povezivati gasovod i Ukrajinu

13.01.2022

08:15

0

Berlin je ponovo morao da podigne glas zbog pritiska Vašingtona na evropske saveznike u vezi ruskog gasovoda

Nemci na braniku Severnog toka 2: Ne povezivati gasovod i Ukrajinu
Copyright Screenshot/Youtube/NDR Doku

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht upozorila je danas da ne treba povezivati gasovod Severni tok 2, odnosno transport gasa iz Rusije ka Nemačkoj i centralnoj EU, sa razlikama po pitanju Ukrajine sa Moskvom.

- Ne bi trebalo uvlačiti Severni tok 2 u ovaj konflikt - izjavila je Lambreht za javni servis RBB, preneo je Rojters.

Ona je dodala da je "potrebno razrešiti konflikt Rusije i Ukrajine".

- Treba ga rešiti razgovorima, to je šansa koju imamo u ovom trenutku i trebalo bi da je iskoristimo, umesto što povezujemo projekte koji nemaju veze sa ovim konfliktom - navela je ona.

Reakcija iz Berlina je došla posle sastanka predstavnika Rusije i NATO u Briselu i izjave zamenice državnog sekretara SAD, Vendi Šerman, da "gasovod Severni tok 2 podriva energetsku i nacinalnu stabilnost značajnog dela evroatlanske zajednice.

- Kada je reč o Severnom toku 2, naša pozicija je od ranije jasna. To je ruski geopolitički projekat koji podriva energetsku i bezbednosnu sigurnost značajnog dela evroatlantske zajednice", naglasila je ona, prenosi Tass.

Gasovod završen, gas stoji

Izgradnja Severnog toka 2 je potpuno završena 10. septembra prošle godine. Prvobitno je bilo planirano da se završi do kraja 2019. godine, ali je izgradnja odložena zbog američkih sankcija, podseća ruska agencija.

Gasovod, koji ide od ruske obale, kroz Baltičko more do Nemačke i ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara godišnje. Trenutno se nalazi u procesu dobijanja dozvole za rad nemačkih vlasti, što se očekuje sredinom godine.

U Briselu je juče održan sastanak Saveta NATO-Rusija. Na prvom sastanku Saveta u  poslednje dve godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike