Još jedan udar na džep građana, ali i privrede: Od 1. jula poskupljuju sve republičke takse!

22.06.2021

19:45

0

Autor: S. Gavrić

Iznos taksi koje su propisane Zakonom o republičkim administrativnim taksama usklađuje se sa godišnjim indeksom potrošačkih cena

Profimedia

Iako imamo više od 1.200 raznih neporeskih dažbina, kako je NALED nedavno objavio, koji “guše“ i opterećuju i privredu i građane, većina tih taksi će još i da od 1. jula poskupi!

Naime, Vlada Srbije nedavno je donela odluku o usklađenosti dinarskih iznosa iz tarife republičkih administrativnih taksi, a novi iznosi objavljeni su u Službenom glasniku od 17. juna.

Na taj način se iznos taksi koje su propisane Zakonom o republičkim administrativnim taksama (Tarifa republičkih administrativnih taksi) usklađuje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji je objavio Republički zavod za statistiku. Kako se navodi u Službenom glasniku, uzima se indeks cena za period od 1. januara 2021. do 30. aprila 2021. godine.

Posmatrano pojedinačno, poskupljenje nije veliko, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, ali ipak za sve građane kojima su potrebni određeni dokumenti ili sudske potvrde ceh će već za nedelju dana biti veći.

Uverenja i potvrde

Tako će, recimo, taksa za uverenje ili potvrdu sada koštati 670, umesto 640 dinara, taksa za neko rešenje 570, umesto 550 dinara, dok će se za žalbu izdvajati 490 dinara, što je 10 dinara više nego što ona sada iznosi.

Printscreen/Youtube

Takođe, od 1. jula će se za dobijanje tumačenja o primeni republičkih propisa građanima naplaćivati 1.660 dinara, umesto dosadašnjih 1.610 dinara. Ako tumačenje propisa traži firma ili preduzetnik, ono je skuplje pa je za to neophodno izdvojiti 13.470 dinara, umesto 13.100 dinara.

Vozačka dozvola

Prema novom cenovniku, za zahtev za izdavanje vozačke dozvole, kao i za izdavanje probne dozvole, duplikata ili obaveštavanja o stanju broja kaznenih poena, potrebno je 290 dinara, za razliku od sadašnjih 280 dinara.

Samo izdavanje vozačke dozvole građane će koštati 1.140, umesto dosadašnjih 1.110 dinara. Takođe, za zahtev za izdavanje saobraćajne dozvole potrebno je od 1. jula izdvojiti 500, umesto 490 dinara. A za izdavanje same saobraćajne dozvole 680 dinara, umesto još sedam dana aktuelnih 660 dinara. Registarske tablice za putnička vozila biće takođe skuplje, pa će koštaće 1.140, umesto 1.110 dinara.

Foto: Profimedia

Državljanstvo

Kada se radi o rešenju o prijemu u državljanstvo za koje je sada potrebno izdvojiti 19.050 dinara, od 1. jula ono će koštati 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva stajala je 34.200 dinara, a poskupeće na 34.830 dinara.

Nošenje oružja

Za sve koji nose oružje ili to imaju u planu, sama dozvola za nošenje oružja koštaće 8.640 dinara, odnosno 240 dinara više nego danas. S druge strane, za izdavanje oružnog lista i registraciju za pištolje i revolvere biće neophodno izdvojiti 5.780 dinara, dok je ta “usluga“ do sada koštala 5.620 dinara.

Pixabay

Ako se zna da ovih 1.200 republičkih neporeskih dažbina, kako je nedavno objavio NALED, godišnje državi donose prihod od oko 150 milijardi dinara, ne čudi ni usklađivanje s inflacijom, ni to koliko su one izdašne za kasu Republike. Zanimljivo je da najveći deo tih dažbina čine različite takse, a četvrtina se odnosi na naknade za korišćenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih dažbina.

Prosečan iznos 173 dinara

U NALED-u su istakli da je po lokalnim samoupravama šarenolika situacija s taksama, jer neke imaju i po 130 taksi, a druge 30, pri čemu ne postoji ni metodologija po kojoj se utvrđuju iznosi tih dažbina. Tako je prosečan iznos taksi koje se propisuju na lokalu 173 dinara, a iznos varira od 20 do 300 dinara.

Direktorka korporativnih poslova u KPMG, koji se bave pružanjem usluga revizije, poreskog i finansijskog savetovanja, Milica Bisić je pojasnila da se naknade plaćaju za korišćenje javnih dobara, dok za plaćanje taksi treba da se dobije neka javna usluga. Istakla je da je parafiskala dažbina zapravo ona koja je skriveni porez, jer se njegovim plaćanjem zauzvrat ne dobija ni naknada, ni usluga.

Pročitajte još

Javni registar kao reper

Sasvim logičan je i zaključak NALED-a da je stanje u oblasti parafiskalnih nameta i posle deset godina od početka reforme nedovoljno uređeno, i da bi ga valjalo učiniti transparentnijim i predvidivijim. Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović zato je navela da je osnovni koncept reforme koju pripremaju jedan jedinstveni registar neporeskih nameta.

– To pokušavamo 10 godina, a ideja je da se napravi javni registar tih nameta u kome bi bile sve takse i naknade i da se one mogu naplaćivati samo ako su u tom registru – objasnila je Jelena Bojović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti