Gorivo prevremeno poskupelo

14.02.2024

12:45

0

Autor: G.M.Š.

Cene benzina i dizela ponovo malo više i u skraćenom preseku zbog praznika

Gorivo prevremeno poskupelo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na svetskim berzama cena sirove nafte se stabilizovala na relativno visokuh 82 do 83 dolara za barel ali cene derivat ne miruju. Za poslednjih nedelju dana cena brenta je otišla naviše oko 3,7%.

U regionu Mediterana cena dizela je otišla za poslednjih desetak dana sa oko 820 na 886 dolaza za tonu, što je rast od 8%. Kod benzina je taj skok mali i danas se kotira na 492 dolara a bio je oko 489.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

U takvom raskoraku cene nafte i njenih derivata promenile su se i cena na srpskim pumpama. Do promene je došlo danas a ne u petak kao što je propisano Uredbom, zbog državnog praznika Sretenja.

Cena benzina BMB95 je porasla za tri dinara i sada je 184 dinara za litare, dok je evrozidel sada, uz novih tri dinara, 205 dinara za litar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Maksimalna cena goriva po uredbama Vlade Srbije

 

Ovo je peto uzastopno poskuljenje goriva otkako je cena nafte na svetskom tržištu počela da raste iznad 80 dolara za barel.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike