Nafta stabilna ispod 83 dolara, zlato palo ispod 2.000

14.02.2024

10:01

0

Autor: R.B.

Cena sirove nafte stagnira na visokom nivou a zlato je jeftinije od 2.000 dolara posle dužeg vremena

Nafta stabilna ispod 83 dolara, zlato palo ispod 2.000
Ilustracija - Copyright AP Photo/Charlie Riedel

Nafta se stabilizovala na nivou između 82 i 83 dolara (brent trenutno cena je 82,9), nakon što je stigao izveštaja o zalihama u SAD, a uprkos tome što su OPEK i IEA dali suprotstavljena gledišta na blisku budućnost globalnog tržišta.

Drugi „merač krize“, zlato je malo izgubilo na vrednosti i cena je pala na 1.989,07 dolara za finu uncu. To je prvi pad ispod 2.000 dolara od sredine novembra 2023. godine.

Američki institut za naftu izvestio je da su zalihe sirove nafte u SAD prošle sedmice porasle za 8,5 miliona barela, ali i da su niže zalihe benzina i destilata.

Iz OPEK je u utorak rečeno da će globalna potražnja za naftom snažno rasti, dok je mesečna prognoza grupe otkrila delimičnu usklađenost s poslednjom rundom smanjenja koje forsira ovaj kartel već drugu godinu.

S druge strane, Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu nagovestila je nešto bilje stanje tržišta ove godine, s očekivanim rastom ponude koji će više nego zadovoljiti svetsku potrošnju.

Kuda će cena?

Smanjenje proizvodnje od strane članica Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, kao i napetosti na Bliskom istoku, idu u prilog višim cenama. Međutim, veće zalihe izvan OPEK+ i zabrinutost oko rasta potražnje u Kini drže rast ograničenim, piše „Blumberg Adrija“.

– U određenoj meri, američki ekonomski učinak usred snažne potrošnje ide u prilog OPEK-ovom gledištu o snažnoj potražnji, koja ide u prilog višoj ceni uprkos IEA-inom optimističnijem stanovištu o ravnoteži potražnje i ponude – rekao je Višnu Varatan, šef ekonomista i strateg za Aziju u banci „Mizuho“.

Na pratećim tržištima jačaju cene rafinisanih proizvoda. Referentne cene dizela i benzina porasle su na najviše nivoe od oktobra, beležeći dvocifreni procentni dobitak do sada u 2024. Sirova nafta je, gledajuči tako, skuplja tek za oko 7%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike