Poskupljenje goriva: Razlika mala, ali trend brine

09.02.2024

10:17

0

Autor: G.M.Š.

Nakon što je na berzi za Mediteran skočila cena goriva prošle nedelje, i na srpskim pumpama je nastavljen trend povećanja

Poskupljenje goriva: Razlika mala, ali trend brine
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Nafta je na svetskoj tržnici protekle nedelje pojeftinila za 1,4%, i sada je 81,5 dolara za barel brenta, ali u tom smeru nisu se kretale i cene derivata koje na tržištu Mediterana beleže rast. I to ne samo simboličan, kao kod benzina koji je sa cenom od 495,1 dolar za tonu 1,2% skuplji nego što je bio nedelju dana ranije, već mnogo više kod dizela, gde je rast od gotovo 7%, na 876 dolara za tonu.

U takvim uslovima poskupelo je i gorivo na srpskim pumpama, i tme je nastavljen trend koji je ušao u četvrtu nedelju.

Screenshot: ICE berza
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Nova cena benzina BMB95 je danas, kao i svakog petka u poslednje gotovo dve godine, utvrđena na najviše 1‚81 dinar, a litra „običnog“ evrodizela je 202 dinara. To je za dinar, odnosno dva dinara više nego što je bilo do danas.

Screenshot: ICE berza
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Cena nije mnogo porasla, toliko je išla i prethodnih nedelja, ali sad je već dizel na nivou iznad psihološklih 200 dinara za litar, pa ponovo postaje neprijatno videti cenu na točilici.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike