Preduzeća o učincima jednostavnijeg carinjenja: Malo firmi među odabranima

29.09.2023

19:45

0

Autor: R.B.

Status ovlašćenog privrednog subjekta bi kompanijama trebalo da omogući finansijske koristi zahvaljujući jednostavnijem carinskom postupku i skraćenim procedurama

Preduzeća o učincima jednostavnijeg carinjenja: Malo firmi među odabranima
Ilustracija - Copyright RINA

Status ovlašćenog privrednog subjekta je od 2014. godine, kada je uveden u Srbiji radi jednostavnijeg carinskog postupka, do sada dobila 51 firma, iako je u Agenciji za privredne registre početkom ove godine bilo registrovano njih oko 435.000. Većina preduzeća, kažu stručnjaci, nije tehnički spremna za sofisticirana pojednostavljenja carinskog postupka.

Kompanije koje posluju savesno i u skladu sa zakonom, a žele da budu efikasnije da bi povećale zaradu, mogu postati „pouzdan partner“ carinskoj i drugoj administraciji ukoliko ispune stroge uslove i dobiju jedan od tri sertifikata: AEO C za carinska pojednostavljenja, AEO S za sigurnost i bezbednost i AEO F, kompletan sertifikat koji objedinjuje prethodna dva, piše magazin Biznis & finansije (B&F).

Manji i troškovi skladištenja

Pojednostavljeni carinski postupci podrazumevaju i izbor mesta kontrole (kućno carinjenje), prethodno obaveštenje da će se obaviti kontrola pošiljke, manje fizičkih i „dokumentarnih“ kontrola, a time i manje papirologije. Oni daju prednost pošiljkama koje su odabrane za kontrolu, omogućavaju otvaranje posebnih šaltera u svim carinskim ispostavama gde postoje tehničke mogućnosti, kao i upotrebu posebnih saobraćajnih traka, tamo gde to dopušta infrastruktura.

Uvoznici i izvoznici koji koriste pojednostavljene postupke kućnog carinjenja umesto odvoženja robe na carinski terminal, zbog kraćeg trajanja postupka nemaju potrebu da stvaraju zalihe, čime smanjuju troškove skladištenja. Izuzetno, kako je predviđeno, izvoz i uvoz robe u režimu kućnog carinjenja moguć je i mimo radnog vremena carinarnice, noću, nedeljom, praznikom.

Kriterijumi za izdavanje oba sertifikata su različiti. Za izdavanje AEO C sertifikata neophodno je uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji i evidenciji o prevozu, te odvojeni logistički sistemi za robu iz EU. Za taj sertifikat potreban je i sistem koji omogućava detektovanje nepravilnosti i prevara. Za dobijanje sertifikata AEO S moraju da se poštuju pravila vezana za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, pre svega prostora gde se skladišti roba, kao i da postoji kontrola jedinica za prevoz ili isporuku robe prilikom prijema ili otpreme.

Sve to ide previše sporo...

Prvi sertifikat AEO F dobila je 2015. godine farmaceutska industrija "Hemofarm" iz Vršca, a drugi kompanija "Gebruder vajs". Sertifikate imaju i "Nelt", "Gruner Srbija", "Bol pakovanja Evropa" Beograd, "Simens", "Robert Boš", "Deleze", "Zlatiborac", "Delta Transportni sistem", "Filip Moris", "Neoplanta", "Impol Seval", "BASF Srbija" i drugi, a najbrojnije su špediterske firme.

Milan Anđelkovski, rukovodilac špedicije u firmi "Gebruder vajs", kaže za B&F da su prvi, 2014. godine, podneli zahtev za status ovlašćenog privrednog subjekta i da tada nisu znali da li će im to doneti neke koristi. Kompanija je, prema njegovim rečima, 2015. dobila sertifikat AEO, ali do pre dve godine ne samo da nisu imali povlašćen položaj, nego nisu ostvarili nikakvu povoljnost.  

- Komisija carine je ispitala naše poslovanje i na osnovu boniteta dodelila nam taj sertifikat, ali nigde nije bilo zakonski regulisano da imamo bilo kakvo preimućstvo. Tek je, donošenjem novog Carinskog zakona, sredinom 2019. počelo nešto da se dešava što se tiče izmene zakonodavstva, ali ono što je napisano trebalo bi i sprovesti - ističe Anđelkovski.

Foto:MUP
 

U novom Carinskom zakonu ubačene su neke pogodnosti, poput one da se olakšano rade deklaracije. Ali tek od kraja 2022. godine obećano je da će doći do pomaka, što je i urađeno tako da se u zahtev za carinjenje unosi podatak o posedovanju sertifikata, navodi naš sagovornik.

To bi trebalo da predstavlja neku prednost, ali „ne predstavlja“, tvrdi Anđelkovski i dodaje:

- Postoje ljudi u Upravi carina koji se bore da to promene, mada nemaju neku veliku podršku na terenu. Mi u sklopu našeg carinskog skladišta imamo carinu i nama kontrola ide brzo, ali zbog destabilizacije u EU, rata u Ukrajini i naoružavanja, ubačeno je dosta kontrola i praćenja robe.

Anđelkovski navodi primer da je "Gebruder vajs" špediter "Simensa" i obezbeđuje carinsku deklaraciju, a da je nosilac odobrenja "Simens", kao uvoznik, i da su obe firme maksimalno kontrolisane. "Simens" se, po njegovim rečima, obraćao carini i ona je obećala da će ga skinuti sa liste dvostruke namene, ali s vremena na vreme opet obavlja kontrolu. Ponekad, samoinicijativno carinski kontrolor zahteva pregled robe, što je legitimno, ali ako i "Gebruder vajs" i "Simens" poseduju sertifikat, „nema puno razloga da se proverava, što potvrđuje i činjenica da nikada nije ni nađena neka nepravilnost".

- Imamo i neku grupu u okviru AEO-a i dosta nam pomažu, ali sve to ide nekako sporo, da ne kažem traljavo - ocenjuje Anđelkovski.

Trenutno, kompanija ima koristi od sporazuma „Otvoreni Balkan“ sa Severnom Makedonijom i Albanijom, „jer naši kamioni na carinskom prelazu Preševo prolaze brzom trakom. Očekujemo uskoro da shodno zakonskom rešenju, kao ovlašćeni privredni subjekat dobijemo umanjenje za bankarsku garanciju“.

Kućno carinjenje, veliki štediša

Kompanija "Zlatiborac", kako su rekli u toj firmi za B&F, dobila je pravo „kućnog carinjenja“, što značajno štedi vreme i smanjuje troškove jer je prestala potreba za spoljnim carinskim zastupnicima i niži su troškovi transporta. Nakon dobijanja sertifikata, ostvarili su bolju saradnju sa carinskim organima, dobili prioritet prilikom odgovora na zahteve, kontrole su smanjene, a u lokalnim carinskim ispostavama uveden je poseban šalter za AEO subjekte. Ukinuta je, kažu, i obaveza polaganja bankarske garancije za tranzitni postupak, aktivno oplemenjivanje i carinsko skladištenje robe, a smanjena je obaveza polaganja bankarske garancije za stavljanje robe u slobodan promet do 30 odsto referentnog iznosa.

U "Zlatiborcu" dodaju da od sertifikata AEO S, vezanog za sigurnost i bezbednost, trenutno nemaju vidljivijih koristi, jer je preduslov za njegovo puno funkcionisanje međusobno priznanje sertifikata sa drugim zemljama, a sada Srbija ima takav sporazum samo sa Severnom Makedonijom, Albanijom i Kinom.

Temeljan pregled celokupnog poslovanja

Kompanija "Deleze Srbija" stekla je status ovlašćenog privrednog subjekta krajem 2020. godine.

- Za dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta morali smo da zadovoljimo rigorozne kriterijume koje je postavila Svetska carinska organizacija, a koji se odnose na bezbednost lanca snabdevanja i standarde poslovanja. Tokom pripreme dokumentacije za zahtev izvršili smo temeljan pregled celokupnog sistema poslovanja - kaže za B&F Dragana Cvetković, menadžer odeljenja uvoza i izvoza u kompaniji "Deleze".

Ta kompanija je još 2014. godine dobila odobrenje Uprave carina da robu carini direktno u svojim prostorijama, što joj je omogućilo brže i ekonomičnije postupanje s robom iz uvoza.

- To je značajno doprinelo našoj efikasnosti, omogućilo nam je i da veliki deo robe iz uvoza obradimo direktno, čime štedimo dragoceno vreme. Imamo prioritet u upravno-pravnim postupcima, smanjen broj pregleda i kontrola, kao i pristup specijalizovanom odeljenju za podršku kompanijama sa AEO statusom - nabraja Cvetković.

U kompaniji "Deleze" očekuju da će do kraja godine iskoristiti još jednu značajnu pogodnost, oslobađanje od dela vrednosti bankarske garancije, što bi dodatno smanjilo troškove poslovanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike