Bankrotirani C&A prodaje zalihe odeće ali ne nadajte se dobrom šopingu

07.09.2023

12:19

0

Autor: 24sedam

Nakon carinskog skandala i bankrota srpska filijala poznate kompanije „C&A“ rasprodaje zalihe odeće i oprema za radnje

Bankrotirani C&A prodaje zalihe odeće ali ne nadajte se dobrom šopingu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju zaliha robe i opreme za prodavnice firme u stečaju „C&A Moda RS“. Početna cena zaliha robe iznosi 95 miliona dinara (oko 808.600 evra), a za opremu 43 miliona dinara (366.400 evra).

Prvu celinu čini oko 107.000 komada ženske odeće, 75.100 komada muške i 62.700 komada dečje odeće, kao i gotovo 4.000 komada asesoara, dok drugu celinu čini oprema za maloprodajne objekte kao što su zidne police, pultovi, lutke, ormari, informatička oprema, merdevine i slično.

Roba se, naravno, ne prodaje na malo tako da na aukciji mogu da učestvuju samo veliki kupci. Rok za otkup prodajne dokumentacije je do 3. oktobra do 15 sati. Potencijalni kupci depozit moraju uplatiti najkasnije do 6. oktobra, a javno nadmetanje zakazano je za 9. oktobar.

Žrtva prevare?

Kompanija „C&A Moda“ proglasila je stečaj u maju 2022. godine, nakon velikog carinskog skandala. Uprava carine Srbije potražuje od firme 595 miliona dinara, a Poreska uprava 24 miliona, na ime uvezener robe, kazne za carinske malverzacija i neplaćeni porez državi.

Potraživanja, od oko 600 miliona dinara, imaju i matična firma „C&A“ iz Luksemburga i ona iz Austrije.

Kompanija je ulazak u stečaj opravdala pričom da je postala "meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinitelja", pa joj "nije preostalo ništa drugo nego da proglasi insolventnost".

U godišnjem izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca za 2022. godinu, kao jedan od najznačajnijih primera, navodi se slučaj carinske prevare kada je jedna osoba zloupotrebila pečat firme, prikrila pravo poreklo robe i time oštetila republički budžet. Ne navodi se ime, ali veoma verovatno se radi upravo o „C&A“.

Protiv carinskog agent za „C&A Moda RS“ a iz sada ugašene firme “Quehenberger Logisticc SRB”, Aleksandra Jandrića, vodi se krivični posupak radi navodne pronevere 6,4 miliona evra.
Jandrić se sumnjiči da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” sačinjavao i overavao carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, a potom posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike