Iliriku DZU preuzeo OTP: Fondovi su bili greška u Srbiji

22.08.2023

09:41

0

Autor: 24sedam

Predsednik „Ilirike“, Igor Štemberger nezadovoljan poslovanjem DZU u Beogradu

Iliriku DZU preuzeo OTP: Fondovi su bili greška u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Mađarski „OTP fond menadžment“ zajedno sa "OTP bankom Srbija" završio je akviziciju „Ilirike DZU“ – „Ilirikine“ podružnice u Srbiji za upravljanje investicionim fondovima.

Predsednik uprave „Ilirike“, Igor Štemberger, rekao je za „Bloomberg Adriju“ da glavni deo poslovanja u Srbiji, odnosno brokerski deo, ostaje u njegovim rukama.

- Nismo napredovali sa DZU kako sam očekivao. Verovatno sam pogrešio. Mislim da je upravljanje imovinom u Srbiji pogodno posebno za one koji imaju veoma dobru distribuciju, odnosno banke. Navike građana za štednju su ovde drugačije nego u Sloveniji - smatra Štemberger, koji je prodao kompaniju mađarskoj grupaciji.

Кaže da je kada je osnivao društvo za upravljanje (DZU) u Srbiji očekivao sličan razvoj događaja kakav je doživeo u Sloveniji. Međutim, ovde nema mnogo srednje klase a zajednički fondovi su, s druge strane, pogodni uglavnom za male investitore.

- Bili bi nam potrebni stalni prilivi. Bila je to pogrešna odluka, drugačije je bankama, jer mogu da budu prisutni i sa drugim proizvodima – ističe on.

Slično iskustvo imao je i u Severnoj Makedoniji, gde je pre tri godine prodao kompaniju za upravljanje imovinom italijanskom „Đeneraliju“.

U Srbiji daleko od profitabilnosti

Poslovni rezultati potvrđuju da poslovanje DZU u Srbiji nije bilo isplativo. „Ilirika DZU“ Beograd je prošle godine imala 9,32 miliona dinara (79.622 evra) prihoda, dok je neto gubitak iznosio 24,6 miliona dinara (131.783 evra).

Rezultati su bili nešto bolji nego 2021. godine, ali daleko od profitabilnosti. Za poslednje tri godine, za koje su podaci dostupni na Companivall.rs, kompanija je imala gubitak.

Kaže da je 2022. godina je bila izazovna i za investitore.

- Ako smo 2021. godine bili svedoci otvaranja i oporavka privreda nakon pandemije, prošla godina će verovatno ostati upamćena po početku rusko-ukrajinskog rata - navodi kompanija Ilirika u godišnjem izveštaju.

Uprkos izazovnim uslovima na finansijskim tržištima, poslovanje brokerske kuće Ilirika u 2022. godini bilo je umereno uspešno, ocenjuje menadžment. U 2022. godini ostvarili su neto dobit od 348 hiljada evra, što je 65 odsto manje nego 2021. Neto prihod od prodaje pao je za 7,3 odsto, na 3,96 miliona evra.

Potencijal neiskorišćenog tržišta

„OTP“ je saopštio da je akvizicija deo "ambicioznih planova ‚OTP‘ grupe na tržištu investicionih fondova u Srbiji", koje opisuje kao finansijski segment sa trenutno niskom penetracijom proizvoda, ali značajnim potencijalom za rast.

„Ilirika DZU“, dodaju, u budućem poslovanju biće preimenovana u „OTP Invest“.

- Ovom transakcijom postali smo aktivni učesnik na lokalnom tržištu kapitala“, rekao je Atila Banfi, predsednik odbora Uprave „OTP fonda“.

On je podsetio da se prema lokalnim propisima investicioni fondovi mogu ponuditi klijentima samo ako društvo za upravljanje posluje u Srbiji.

- Želeli smo da ispunimo ovaj uslov, jer do sada investicioni fondovi nisu bili deo ponude proizvoda privatnog bankarstva OTP banke Srbija – kaže Banfi.

Zamenik generalnog direktora „OTP fond menadžmenta“, Tibor Tarner, rekao je da se tržište investicionih fondova u Srbiji postepeno širi - obim imovine pod upravljanjem je 630 miliona evra, dok je pre tri godine taj iznos bio upola manji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike