Šolak dužan više od sedam milijardi evra: "Junajted grupa" od osnivanja beleži istorijski najlošije poslovne rezultate

31.05.2023

21:54

0

Ova kompanija je 2020. godine bila dužna 4,14 milijarde evra, da bi lane na osnovu pomenutih obveznica, kredita i lizinga dug narastao na 7,13 milijardi evra

Šolak dužan više od sedam milijardi evra: "Junajted grupa" od osnivanja beleži istorijski najlošije poslovne rezultate
Dragan Šolak - Copyright Printscreen/Youtube/N1

Samo godina gazdovanja kontroverznog srpskog medijskog mogula Dragana Šolaka bila je potrebna da deceniju i kusur stabilan engleski premijerligaš Sautempton ispadne u drugu ligu (Čempionšip). Brodolom. 

Ovom rečju može da se oceni i poslovanje njegove "Junajted medije", koja od poslovne imperije polako, ali sigurno, tone ka bankrotu.

Prema saznanjima "Novosti", ova kompanija je 2022. godinu završila sa gubitkom od 227 miliona evra, a ukupne obaveze prema emisijama obveznica, kredita i lizinga dostigle su vrtoglavu brojku od 7,13 milijardi evra.

Printscreen/YouTube/N1
 

Godine rasta "Junajted grupe" potpomognuta političkim vezama sa bivšim režimom omogućila je neverovatno veliki rast. Utvrđena mantra da se uspeh ostvaruje na račun tromosti i trapavosti državnih kompanija, pre svega "Telekoma Srbija", koji je tavorio i vrtoglavo se kretao stranputicom pre četiri-pet godina je prestala. Državna kompanija se prenula i sa novim rukovodstvom počela da igra tržišno i preuzima kvalitetne sadržaje, koje je Šolaku godinama prepuštala bez borbe.

Obaveze zbog obveznica

Šolakova "Junajted grupa" je u 2020. bila dužna na osnovu emisije obveznica 3,1 milijardu evra. Ove obaveze su zaključno sa 2022. narasle na 4,45 milijardi evra, što je rast od 50 procenata.

"Telekomov" MTS se akvizicijama manjih kablovskih operatera, ali i ozbiljnim ulaganjem u kvalitetan programski sadržaj (premijum sportska takmičenja, televizijske franšize, filmska i serijska produkcija...) pozicionirao kao lider ne samo u fiksnoj, mobilnoj telefoniji i internet uslugama, već i kao lider u kablovskoj televiziji. Preuzeli su gotovo sve najvažnije sportske programe, što je Šolakovu imperiju prilično uzdrmalo, koja je prinuđena da se prekomerno zadužuje.

Podaci do kojih su "Novosti" došle govore da je akumulirani dug "Junajted grupe" više od milijardu evra. Projekcije za 2023. godinu kažu da će gubitak biti 500 miliona evra. To je nateralo Šolaka da u Srbiji i regionu prodaje pojedine operacije samo da bi vratio dugove. Koliko je alarmantna situacija govore i podaci da dugovi vrtoglavo rastu. Ova kompanija je 2020. godine bila dužna 4,14 milijarde evra, da bi lane na osnovu pomenutih obveznica, kredita i lizinga dug narastao na 7,13 milijardi evra.

Vlasnici SBB rade u regionu

Kompanija "Junajted grupa" vlasnik je kablovskog operatera SBB, koji pruža usluge televizije, interneta i fiksne telefonije. Njihovi su televizijski kanali Nova S, N1, Sport klub... Osim u Srbiji posluje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Bugarskoj... Registrovana je u Luksemburgu i ne podleže regulatornim telima u državama u kojima radi i emituje program.

Reč je o rastu duga od oko 70 odsto. I tu nije kraj. Trošak plaćanja kamata na zajmove je takođe porastao za isti procenat. Naime, 2022. godine na ovu stavku "Junajted" je morao da odvoji 166 miliona evra, a u 2022. čak 272 miliona. I dok se dugovi gomilaju, troškovi kompanije nastavljaju da rastu. Zvanični podaci kažu da su troškovi prema svim parametrima za dve godine viši za 80 odsto. Ali najveći problemi tek slede jer Šolakova firma prema emisijama obveznica ima kamatne stope od deset procenata i ovaj podatak govori da bi ukupna dugovanja mogla dodatno da porastu.

U poslovnim krugovima predviđa se da će "Junajted medija" morati hitno da prodaje delove svog biznisa kako bi namirila poverioce. Dobro upućeni ekonomisti tvrde da se Šolak nalazi na granici da banke više neće želeti da finansiraju njegovu likvidnost i da bi svaka sledeća emisija obveznica doživela debakl.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike