Ko je najveći lopov? (ANKETA)

31.05.2023

13:13

3

Oni koji su se enormno obogatili u periodu od 2000. do 2012. sada bi da na silu otmu vlast i dodaju još neku nulu na svoje račune u inostranstvu. Zato danas biramo, ko je po vašem mišljenju, najveći lopov u Srbiji

Ko je najveći lopov? (ANKETA)
Copyright 24sedam/Goran Sivački Nikola Novakovic/ATAImages/A.H. J.P. Printscreen Facebook Youtube

Prozapadna opozicija u Srbiji pokušava da pokrene obojenu revoluciju, kako bi na nasilan način otela vlast i ponovo zasela u fotelje. Za ostvarenje tog plana, oni ne biraju sredstva – od širenja otvorenih laži o svojim političkim protivnicima do otvorenog nasilja.

Zapad i njihovi poslušnici u Srbiji su shvatili da legalnim putem opozicija ne može da dođe na ključne pozicije u zemlji, s obzirom da narod shvata da je naša zemlja od 2012. godine zabeležila ogroman ekonomski rast. Plate i penzije su znatno povećane, izgrađene su stotine kilometara puteva, a Vojska Srbije je ponovo respektabilna sila.

Zbog svega pomenutog, skovan je plan o pokretanju obojene revolucije kako bi oni koji su pljačkali Srbiju više od deceniju (2000-2012) ponovo zaseli u fotelje i razrušili sve ono što je posle njihovog odlaska sa vlasti izgrađeno.

Malo im je bilo 12 godina otimanja narodnog novca. Sada bi, ako je ikako moguće, da dodaju još poneku nulu na svoje račune u inostranstvu.

Dovoljno je samo pogledati ko su udarne pesnice prozapadne opozicije:

Dragan Šolak - milijarder i vlasnik Junajted Grupe koja godinama posluje u minusu. Zbog lošeg poslovanja ovaj tajkun, već dugo vremena bezuspešno pokušava da, na bilo koji način, našteti Telekomu Srbije, ali mu to ne polazi za rukom. Uz Šolakovo ime vezuju se brojne afere: od pranja novca, preko poslovanja sa bugarskim tajkunom Delijanom Pevskim, do saradnje sa „bankarima Kremlja“ Volframom i Marijom Kuoni. Ne treba zaboraviti ni kupovinu engleskog fudbalskog kluba Sautempton koji je, nakon što je Šolak postao vlasnik, ispao iz Premijer lige.

Printscreen/YouTube/Nem/Profimedia
 

Dragan Đilas – vođa prozapadne opozicije u Srbiji. U politiku je ušao kao siromašni student, a sada važi za jednog od najbogatijih državljana Srbije, čije ukupno bogatstvo je teško proceniti. Za vreme režima Demokratske stranke, Dragan Đilas je imao monopol nad reklamnim prostorom u zemlji, tako da su sve kompanije, htele ne htele, morale da mu plaćaju kako bi se reklamirale. 

Mnogi mediji su godinama pisali da su, od 2000. do 2014. godine, četiri preduzeća u Đilasovom vlasništvu imala ukupan prihod od 619 miliona evra, kao i da je to ostvario zloupotrebom svoje političke funkcije. 

ATAImages/Mateja Stanisavljević
 

Gojko Đilas – rođeni brat Dragana Đilasa. Prema podacima do kojih su došli mediji, Gojko Đilas, kao i njegov brat, može da se pohvali zavidnom imovinom: Suvlasnik je firme (25%) Huge Media,  dok je vlasnik 75% udela preduzeća Srđan Erceg.

Kao suvlasnik firme Huge Media, a gde je kao delatnost u APR-u upisana Reklamna agencija, zajedno sa Vlasnikom Srđanom Ercegom ostvaruje prihod od 99 miliona dinara.  Pored toga, u suvlasništvu je i firme Tarrad koju deli po pola sa Duškom Đilasom.

Printscreen
 

Jedini je zastupnik firme Comity real estate Doo koja je u vlasništvu Multikoma i osnovana je sa namerom razrade građevinskih projekata, ali konstantno pravi gubitke jer se pretpostavlja da se u ovom slučaju računalo na bratovu podršku koja je izbornom voljom građana izostala.

Pored nekoliko kompanija, Gojko Đilas poseduje i brojne nekretnine, a zajedno sa svojim bratom ima čak 35 stanova.

Borislav Novaković - potpredsednik Narodne stranke Vuka Jeremića, narodni poslanik i bivši gradonačelnik Novog Sada. Novaković je hapšen dva puta zbog sumnji da je oštetio budžet grada Novog Sada za nekoliko miliona evra.

Javnost je svojevremeno bila šokirana neverovatnim otkrićem da se Novaković devet godina nije pojavio na poslu u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, a da je za sve to vreme uredno primao platu od 78.500 dinara, što znači da je za to vreme inkeširao oko 8,5 miliona dinara. Za sve to vreme njega niko nije video na poslu, ali ga neko uredno godinama čekira u upravi.

NSuživo.rs
 

U septembru 2013. i novembru 2014. hapšen je zbog sumnje da je od 2007. do 2010. oštetio budžet Novog Sada za oko 1,3 miliona evra. U tom trenutku bio je šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine. U decembru 2014. pušten je iz 30-dnevnog pritvora, zbog sumnje da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada zloupotrebio službeni položaj. Viši sud u Beogradu osudio ga je u januaru 2017. na tri godine i šest meseci zatvora zbog malverzacija prilikom izgradnje Bulevara Evrope, ali je godinu kasnije, u januaru 2018, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo tu presudu.

U široj javnosti Novaković je, ipak, ostao upamćen po „Aferi Solun“ u Skupštini Srbije, odnosno glasanja za Zakon o radu decembra 2001. godine. Opozicija je tada tvrdila da Novaković nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu.

Bojan Pajtić - bivši predsednik Izvršnog veća i Pokrajinske vlade Vojvodine, te bivši predsednik Demokratske stranke. Za njegovo ime vezuju se i druge brojne afere i čudni  potezi. Od sumnjivih presipanja novca iz budžeta u privatna preduzeća, davanja subvencija i preduzeća u stečaju - lista je podugačka, a rezultat je uvek bio isti - šteta na račun građana, dobit na račun Pajtića.

ATAImages/ A.A.
 

Da bi mogli da sprovedu svoje prevare u delo, Pajtić i saradnici su tokom svoje vladavine, smislili da korisnici subvencija koje su dodeljivane dugove mogu da vrate isporukama robe na adrese koje je diktirala vojvođanska Vlada, na predlog Sekretarijata za nauku i razvoj.

Mnoštvo je afera koje se vezuju uz Pajtićevo ime: od subvencija za semenu tečnost bikova koja nikad nije isporučena u potpunosti, preko prskanja komaraca hemikalijom sa Devičanskih ostrva, do dodeljivanja stotina hiljada četkica za zube školama za decu ometenu u razvoju

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike