Glavni partner Dragana Šolaka pomaže Mileru da izbegava sankcije SAD

25.05.2023

16:57

0

Svakoga dana sa Šolaka i njegove Junajted Grupe pada lažna "proevropska" i "prozapadna" maska

Glavni partner Dragana Šolaka pomaže Mileru da izbegava sankcije SAD
Copyright Printscreen

Glavni partner Dragana Šolaka za finansijske malverzacije Volfram Kuoni dugogodišnji je blizak saradnik Gasproma i prvog čoveka ruske državne kompanije Alekseja Milera.

Svakoga dana sa Šolaka i njegove Junajted Grupe pada lažna "proevropska" i "prozapadna" maska. Naša ranija saznanja da se Kuoni nalazio na visokoj funkciji u Junajted Grupi dok je bio zamenik predsednika Gasprom banke Švajcarska samo su vrh ledenog brega, pišu mediji.

Smatra se da Volfram Kuoni direktno radi za Alekseja Milera, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Država od 2018, i da sa suprugom Marijom učestvuje u prikrivanju njegovog bogatstva širom sveta.

Printscreen/YouTube/Dnevnik
 

Miler je generalni direktor (glavni izvršni direktor) ruskog energetskog giganta Gasprom, decenijama je veoma blizak saradnik Vladimira Putina i njegova imovina se zvanično procenjuje na 2,5 milijarde evra. Amerikanci su Mileru pre pet godina uveli sankcije, kojima se zabranjuje bilo kojoj firmi, instituciji ili pojedincu da sa njim posluju, dok je pod sankcijama Velike Britanije od početka rata u Ukrajini i one podrazumevaju zaplenu imovine.

Postoje indicije da bračni par Kuoni, u Švajcarskoj poznati kao "bankari Kremlja", pomaže Alekseju Mileru u izbegavanju zapadnih sankcija i skrivanju bogatstva, i to preko kompanije Aspermont sa ćerkama-firmama, između ostalog, na Kipru i Britanskim Devičanskim ostrvima.

Mediji su objavili dokaze i to izvode iz međunarodnih registara: Dragan Šolak je veliki broj svojih malverzacija sa Kuonijima takođe obavljao preko poreskog raja Britanskih Devičanskih ostrva, a na Kipru se njegove firme Junajted Medija Ltd i Eon TV Internešenel čak nalaze na istoj adresi kao Aspermont.

Volfram Kuoni je za Gasprom banku u Švajcarskoj zvanično radio od 2012. do marta 2022, mesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, kada je morao da ode sa funkcije zbog prašine koja se digla u švajcarskoj javnosti. Na funkciji predsednika Junajted Medija Netvork AG, u vlasništvu Junajted Grupe, bio je od 2015. do aprila 2022. godine, kada ga je Šolak sklonio sa zvanične pozicije u strahu od reakcije Zapada.

Kuoni je, međutim, ostao blizak partner sa Šolakom do danas, a po svemu sudeći nije prekinuo saradnju ni sa Gaspromom i Milerom.

S obzirom na prirodu odnosa i najmanje deset godina partnerstva Dragana Šolaka i Volframa Kuonija, praktično je nezamislivo da "proevropski" gazda "proevropske" Junajted Grupe nije imao pojma da Švajcarac sve ovo vreme što zvanično, što u potaji, radi za ruski Gasprom i njegovog generalnog direktora. A to podrazumeva i period nakon što su Amerikanci uveli sankcije Mileru.

Vrlo je moguće da su identične firme iz sastava kompanije Aspermont, preko kojih Volfram i Marija Kuoni barataju bogatstvom Dragana Šolaka širom sveta, korišćene za izbegavanje zapadnih sankcija protiv Alekseja Milera. Ako bi istraga državnih organa SAD to utvrdila, usledila bi njihova brutalna reakcija protiv svih poslova Kuonija, a oni su bili umešani i u Šolakovu kupovinu vile na Floridi vredne 33 miliona dolara.

Mogućnost američke zvanične istrage uopšte ne bi trebalo isključiti - kao što smo ranije objavili, protiv Volframa Kuonija su u Švajcarskoj pokrenuta čak tri istražna predmeta, kao i protiv njegove Gasprom banke.

Italijanski mediji su o radu Šolakovog Švajcarca za kompaniju Gasprom pisali još 2010, dakle pune dve godine pre nego što je dobio funkciju zamenika predsednika Gasprom banke u Cirihu.

"Advokat ruskih naftnih kompanija objavio rat protiv šefa policije" - naslov je teksta u novinama La Nuova Sardenja (La Nuova Sardegna) iz 6. novembra 2010. o dešavanjima u ekskluzivnom primorskom naselju Porto Ćervo na Sardiniji.

Naime, šef tamošnje policije naredio je pretragu luksuznih vila u vlasništvu ruskih bogataša bliskih Gaspromu u potrazi za oružjem. A onda je tužbu protiv njega u ime Rusa podneo niko drugi nego Šolakov partner Kuoni.

- Optužnicu je podneo švajcarski advokat Volfram Kuoni u ime sedam kompanija registrovanih u Vaducu (glavni grad poreskog raja Lihtenštajn), a to su: ‘Fact Anstalt’, ‘Kami Anstalt’, ‘Nakita’, ‘Rageda’, ‘Ganice’, ‘Kendra’ i ‘Emona’. Čije su to firme? Naši izvori kažu da su sve povezane sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom. Ove firme kod Porte Ćerva poseduju čak devet vila, u kojima su generalni direktor Gasproma Aleksej Miler i njegovi saradnici kao kod kuće - objavile su novine na Sardiniji.

Lokalna policija i njen šef Pino Masala imali su opravdanu sumnju da se u ovim vilama nalaze veće količine oružja, zbog čega im nije bio neophodan sudski nalog. Izvršili su raciju, ali oružje nisu našli. Rusi su onda podneli tužbu, preko svog čoveka Kuonija.

- Slučaj bi mogao da izazove i diplomatski incident između Italije i Rusije. Volfram Kuoni je zbog ponašanja italijanske policije uložio zvaničan protest Ambasadi Rusije u Rimu tražeći njihovu reakciju - pisala je La Nuova Sardenja.

Pino Masala je ostao pri svojim tvrdnjama, rekavši da su brojni svedoci viđali naoružane stražar ispred luksuznih vila Gasproma.

Ova priča sa Sardinije iz 2010. dostupna je na internetu do danas. Volfram Kuoni bar od 2013. za Dragana Šolaka radi najpoverljivije finansijske malverzacije. Nemoguće je da gazda "proevropske" Junajted Grupe nije znao ni za to, tvrde mediji.

Ko je Aleksej Miler?

Profimedia
Aleksej Miler 

Prvi čovek Gasproma Aleksej Miler je na toj funkciji još od 2001. godine.

Važi za vrlo sposobnog poslovnog čoveka u međunarodnom energetskom biznisu, a pri dolasku na čelo jedne od strateški najvažnijih ruskih državnih kompanija sigurno mu nije odmoglo to što je već više od 30 godina najbliži saradnik Vladimira Putina: naime Miler je još od 1991. radio za Putina, dok je ovaj bio prvo savetnik pa onda i zamenik gradonačelnika Sankt Peterburga. Upravo ljudi koji su za Putina radili devedesetih u Peterburgu, a koje je kasnije prebacio u Moskvu, važe za njegove najpoverljivije saradnike i danas.

Milerovo bogatstvo se zvanično procenjuje na 2,5 milijarde evra, dok je ono nezvanično, na računima u poreskim rajevima po svetu, verovatno mnogo veće. Šef Gasproma je, između ostalog, vlasnik jedne od najluksuznijih palata u Rusiji poznate kao "Milerhof", u blizini Moskve, vredne oko 100 miliona evra. Navodno je mnogima pomogao da se obogate preko Gasproma, uključujući Romana Abramoviča.

Provaljene tajne Šolakovog partnera

Vezama Dragana Šolaka sa Volframom Kuonijem počeli su da se bave zapadni mediji, pa su o partnerstvu lažnog "prozapadnog" osnivača Junajted Grupe i gazde televizija N1 i Nova S sa "bankarom Kremlja”"dosad izveštavali novinari u Sloveniji, Grčkoj i Sjedinjenim Državama.

Bračni par Kuoni (gde je Marija uključena u većinu mutnih poslova) prvi su raskrinkali mediji u njihovoj Švajcarskoj, pa su protiv Volframa pokrenute čak tri državne istrage zbog sumnjivih veza sa ruskim oligarsima i političarima bliskim Kremlju.

Bogataš Konstantin Ževago, u čijoj je kompaniji Volfram čak bio član izvršnog odbora, uhapšen je u Francuskoj po poternici Interpola koju su raspisale vlasti Ukrajine zbog iznošenja 113 miliona dolara iz te zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike