EKSKLUZIVNO! Šta piše u najnovijem finansijskom izveštaju Junajted Grupe: Šolak dužan 7,13 milijardi evra!

30.05.2023

13:49

0

Firme iz sastava Junajted Grupe napravile poslovni minus težak 227,03 miliona evra.

EKSKLUZIVNO! Šta piše u najnovijem finansijskom izveštaju Junajted Grupe: Šolak dužan 7,13 milijardi evra!
Copyright Printscreen/YouTube/Dnevnik

Podaci iz finansijskog izveštaja Šolakove grupacije za 2022. godinu, koje ekskluzivno objavljujemo, upućuju upravo na ovakav zaključak – da je nervoza Junajted grupe na vrhuncu.

Ukupna dugovanja Junajted Grupe su na kraju prethodne godine dostigla vrtoglavih 7,13 milijardi evra, što je u odnosu na 2020. rast od čitavih 70 odsto!

Ovo piše, crno na belo, u finansijskom izveštaju UG u koji smo imali uvid.

Printscreen/Youtube/N1
 

Najveće obaveze Dragan Šolak ima po osnovu izdatih obveznica, u iznosu od 4,45 milijardi evra, a to je dvostruko više nego pre dve godine.

Ali tu nije kraj: kompanije u okviru Junajted Grupe su prošle godine napravile poslovni gubitak težak 227,03 miliona evra! Ovo je dramatično povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada im je minus bio 103,31 miliona.

Šolakove firme su posebno loše poslovale u četvrtom kvartalu 2022, pa su za samo poslednja tri meseca prošle godine napravile minus od 128,74 miliona evra!

Sa druge strane potpuno je izvesno da će nervoza samo rasti kao i ukupan dug UG s obzirom da se približavaju i nove obaveze za izmirenje po osnovu izdatih obveznica koje 2024. i 2025. godine dospevaju na naplatu.

Svima je potpuno jasno da Šolakova Junajted Grupa teško može da izbegne ono što je neminovno i na šta brojevi očigledno upućuju, ocena je finansijskih analitičara.

- Imajući u vidu rast kamata na finansijskom tržištu, Junajted Grupa će u narednim godinama plaćati jako velike kamate na izdate obveznice. Te kamate se kreću oko 10 odsto, a kada pogledamo iznos zaduženja jasno se vidi da gubitak iz poslovanja može biti samo još veći - upozoravaju eksperti koje smo kontaktirali.

Printscreen / Youtube
 

I još: “Kada se desi da ne uspe emisija obveznica, ili kada banka odbije zahtev za kreditiranje likvidnosti, UG će imati problem sa likvidnošću i moraće da pribegne još većim pritiscima na javnost, a to će značiti i dodatni pritisak na Telekom i državu”.
Sve ovo je odgovor na dilemu zašto se Dragan Šolak i mediji u njegovom vlasništvu u poslednje vreme ponašaju veoma nervozno kao i zašto Junajted Grupa sa svojim političarima i lobistima vodi rat protiv svakog ko joj se zameri.

Neizbežan bankrot UG

Šolak itetako ima razloga za brigu kada je reč o tekućem poslovanju. Jer njegova Junajted Grupa je u 2022. godini napravila poslovni minus težak 227,03 miliona evra, a kako stvari stoje gubitak u ovoj godini će premašiti neverovatnih 500 miliona evra. Na sve to se nadovezuje činjenica da je akumulirani gubitak UG već prešao 1 milijardu evra. Postavlja se pitanje da li uopšte postoji rešenje za ovako negativno trendove Šolakovog biznisa.

Šolakovo nerezonsko bahaćenje

I dok poslovno beleži poražavajuće rezultate, a u Srbiji stalno kuka na položaj svojih medija i stanje u društvu, Dragan Šolak privatno ne prestaje sa nerezonskim rasipanjem!

Pored vile na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj vredne desetak miliona evra koju od ranije poseduje, Šolak je na jugu Floride u SAD, nedaleko od rezidencije Donalda Trampa, pazario super-luksuznu vilu tešku 33 miliona dolara! Šolak se ne odriče ni svojih ostalih luksuziranja, kao što su privatni avioni i prestižni golf tereni. A jedan u nizu takvih hirova jeste i kupovina Sautemptona za 125 miliona evra, kluba koji je pod njegovom palicom uspeo da ispadne iz Premijer lige prvi put nakon jedne decenije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike