ISTRAŽIVANJE! Korupcionaška afera Junajted Grupe: Šolakov kriminal u Bugarskoj

19.05.2023

14:29

0

Visoka korupcija teška stotine miliona evra, trgovina uticajem, zloupotreba institucija, saradnja sa licima pod sankcijama SAD, gušenje medijskih sloboda - tako je Dragan Šolak sagradio svoju imperiju

ISTRAŽIVANJE! Korupcionaška afera Junajted Grupe: Šolakov kriminal u Bugarskoj
Copyright Printscreen

Junajted Grupa i Dragan Šolak su na kupovinu medija u Bugarskoj potrošili više od 1,2 milijarde evra, a sumnja se da je veliki deo tih para završio u džepovima korumpiranih bugarskih političara i tajkuna!


Šolak i njegova grupacija imaju dugogodišnje poslovne veze sa pojedincima iz političkih, obaveštajnih i kriminalnih krugova u toj zemlji, pri čemu je glavni među njima tajkun Delijan Peevski, blizak saradnik bivšeg režima.

Prema navodima dobro obaveštenih izvora iz Sofije, upravo je Peevski imao najviše koristi od ogromnih poslova koje je Junajted Grupa napravila u Bugarskoj tokom 2020. i 2021. godine - kupovina kompanije Vivakom za 937 miliona evra i kupovina medijskog holdinga Nova za 290 miliona evra.

Odluka bugarskog “nezavisnog” regulatornog tela da Draganu Šolaku u roku od jedva šest meseci dozvoli preuzimanje dve najveće medijske grupacije, Vivakoma i Nove, postala je predmet velike pažnje javnosti u toj zemlji.

Prštale su optužbe da je Junajted Grupa, u saradnji sa Peevskim i ekipom, odgovorna za ogromnu korupciju, umešanost politike u medijsko tržište, kršenje antimonopolskih propisa i uopšte gušenje slobodnog medijskog tržišta i slobodnog novinarstva.

Mućke sa Rusima i kupovinom operatera

Širenje Junajted grupe na Bugarsku počelo je avgusta 2020. kupovinom medijske kompanije Vivakom od grupe vlasnika tesno povezanih sa vlastima Rusije!

Bivši direktor Vivakoma Spas Rusev bio je vlasnik 46 odsto kompanije, dok su dve ruske kompanije, VTB banka i državna Delta Kapital Internešenel, držale po 20 odsto. VTB je sada pod sankcijama Zapada zbog bliskosti sa režimom Vladimira Putina, a Delta Kapital je pored vlasništva ruske države bila povezana i sa tadašnjim proruskim vlastima Bugarske, preko bivšeg ministra finansija Milena Velčeva.

Inače, pomenuti Spas Rustev je septembra 2022. u Bugarskoj postao zvanični vlasnik telekomunikacionog operatera Bulsatkom. Junajted grupa je zapravo dala novac Rusevu za preuzimanje Bulsatkoma, čitavih 126,5 miliona evra, o čemu postoji i dokumentacija, ali o tome nije obavestila nadležne regulatorne organe u Bugarskoj, zbog čega je konkurencija podnela zvaničnu prijavu, o kojoj se trenutno raspravlja.

Analizom akvizicija koje je Junajted Grupa napravila u bugarskom medijskom sektoru zaključuje se sledeće:  

Kupovina Vivakoma, Nove i druge imovine nije imala jasno poslovno obrazloženje i veruje se da je poslužila da se zamagle stvarni korisnici u tim poslovima - pre svega Peevski. 

Junajted Grupa je značajno preplatila kupljenu imovinu, znajući da će zauzvrat dobiti političku i regulatornu podršku za te poslove.

Printscreen
Korupcionaška afera Junajted Grupe

Šolak je pri kupovini holdinga Nova u januaru 2021. izdvojio čak 105 miliona evra više od sume za koju su je dobili prethodni vlasnici samo godinu dana ranije.
Delijan Peevski, koji je zarad sticanja imuniteta od krivičnog gonjenja postao poslanik u parlamentu Bugarske, dugi niz godina je bio najmoćnija ličnost u provladinim medijima u toj zemlji, što kao prikriveni, a što kao zvanični vlasnik čitavog lanca televizija, radio stanica i štampanih medija.

Ovaj glavni partner Dragana Šolaka u Bugarskoj čak se od juna 2021. nalazi pod “individualnim ekonomskim sankcijama” SAD zbog umešanosti u korupciju koja je u velikoj meri proistekla iz značajnog uticaja i moći koju ima nad bugarskim političkim establišmentom i medijima. Konkretnije, Delijanu Peevskom su Amerikanci uveli sankcije jer se bavio trgovinom uticajem i mitom, kako bi se zaštitio od javnog nadzora i kako bi kontrolisao ključne institucije i sektore u bugarskom društvu.

Junajted Grupa i njeni mediji u Srbiji bave se užasnom manipulacijom: Ne prestaju da kukaju i optužuju druge za sve ono što sami rade

Sa sličnim obrazloženjima u februaru 2023. protiv Peevskog sankcije je uvela i Velika Britanija!

Posebno zanimljivo je da nevladin sektor u Bugarskoj optužuje Delijana Peevskog za najbrutalnije gušenje medijskih sloboda, što Draganu Šolaku i Junajted Grupi nimalo nije smetalo da sa njima sarađuju. Šolak i njegova kompanija nemaju najmanji problem sa slobodama u Bugarskoj, dok za to vreme vreme u Srbiji preko N1 i Nove S ne prestaju da kukaju i da se predstavljaju kao žrtve!

Zapravo, transakcija između Junajted grupe i Nove, čiji je stvarni vlasnik bio Peevski, dogodila se dok su u bugarskoj javnosti iznošene optužbe da je ova medijska kompanija služila za iznudu, reketiranje i blaćenje političkih protivnika tadašnjeg režima.

Posebnu pažnju privlači sledeća činjenica: Šolak i Junajted Grupa su sa Delijanom Peevskim napravili ogromne poslove - kupovina holdinga Nova i jednog novinskog lanca koji čine šest dnevnih listova i magazina - u januaru 2021. godine. U to vreme su u Sofiji uveliko trajale spekulacije da će Amerikanci uskoro uvesti sankcije Peevskom, što se i dogodili šest meseci kasnije.

Iz ovoga se zaključuje da je Šolak preuzimanjem Nove i novinskog lanca praktično spasio imovinu Peevskog od američkih sankcija!

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike