EKSKLUZIVNO! Istraživanje o mutnim poslovima gazde N1 i Nove: Šolak iz senke rovari po Sloveniji

20.05.2023

14:59

0

“Jadranka Drinić je Romanu Liscu pismeno naložila da svi dokumenti o preuzimanju Šport TV moraju biti dostavljeni Draganu Šolaku ili uništeni”, objavio je slovenački istraživački portal

EKSKLUZIVNO! Istraživanje o mutnim poslovima gazde N1 i Nove: Šolak iz senke rovari po Sloveniji
Dragan Šolak - Copyright Printscreen/Youtube/N1

Dragan Šolak je tajno kupio prvu sportsku televiziju u Sloveniji, sakriven iza firme registrovane u poreskom raju Sejšelima!

Ovo je ekskluzivno objavio slovenački istraživački portal “Požar Report” u tekstu pod naslovom “Svi dokumenti: Kako je srpski tajkun Šolak odveo slovenačku televiziju mimo naše države na Sejšele”.

U velikoj priči, koja se u potpunosti bazira na zvaničnim dokumentima, novinar Bojan Požar je istakao da se ofšor firma Dragana Šolaka “Salvado Investments Corporation” sa Sejšela, koja je bila kupac “Šport TV”, pominje u istraživačkom projektu Paradajs Pejpers (“Paradise Papers”). A u njihovoj bazi podataka nalaze se firme “klasifikovane kao kontroverzne, smeštene u poreskim rajevima, pod sumnjom za utaju poreza i pranje novca”.

Printscreen
 

Slovenački mediji su 2015. objavili da je “Šport TV”, prva sportska televizija u toj zemlji, “prodata Srbima”. Njen prethodni vlasnik bio je Roman Lisac, tada direktor regionalne košarkaške ABA Lige, a kasnije direktor KK Petrol Olimpija iz Ljubljane.

Međutim, o kojim Srbima se radi ostalo je misterija. “Požar Report” sada objavljuje da je u pitanju Dragan Šolak.

“Istina, televizija je prodata Srbima u aprilu 2014. godine, a konačni kupac, sudeći po ključnim povezanim licima, je srpski tajkun Dragan Šolak”, ističe se u tekstu i podseća da je osnivač i veliki gazda Junajted Grupe danas u Sloveniji vlasnik operatera Telemah, portala N1 i luksuznih golf terena na Bledu, dok u Srbiji, između ostalog, drži operatera SBB i televizije N1 i Nova S.

Novinar Bojan Požar dalje objašnjava kako je izgledala prodaja “Šport TV”.

“Sve pregovore sa Romanom Liscom vodila je Jadranka Drinić, viša službenica Šolakove kompanije Dajrekt Medija - inače, radi se o zajedničkom poduhvatu Šolaka i srpskog opozicionog političara Dragana Đilasa, preko kojeg je ovaj, dok je bio gradonačelnik Beograda, kontrolisao oko 80 odsto reklamnog novca u Srbiji namenjenog medijima - poznata iz mnogih srpskih poslovno-kriminalnih priča, a stručnjaci je smatraju jednim od Šolakovih ključnih operativaca.

Ona je pismeno naložila Liscu da se svi dokumenti o pregovorima za kupovinu televizije moraju predati Šolaku ili uništiti”, navodi se u istraživačkom tekstu, koji se za ove navode poziva na Ugovor o poverljivosti između Drinićeve u ime Dajrekt Medije i Romana Lisca.
Zvaničan kupac sportske TV bila je firma “Salvado Investments Corporation”, registrovana na  egzotičnim Sejšelima.

“Prilikom potpisivanja ugovora sa ljubljanskim notarom Bojanom Podgoršekom, ni vlasnik ni direktor kompanije Salvado nisu predstavljeni, to jest nisu otkriveni, ali je ugovor u ime  misteriozne sejšelske firme potpisao ljubljanski advokat Andrej Simonič. Kompanija Salvado Investments Corporation nalazi se u takozvanim Paradajs Pejpers, gde su klasifikovane kao kontroverzne kompanije u poreskim rajevima pod sumnjom za utaju poreza i pranje novca”, objasnio je novinar Bojan Požar.

Printscreen
 

Pretpostavlja se da je Šport TV do danas ostala u rukama Dragana Šolaka, a da mu za to služi još jedna misteriozna kompanija zvanično nepoznatih vlasnika, “Hoche Partners Balkan Media Group B.V.”, registrovana u Holandiji, gde je sedište i Junajted Grupe.

Prema navodima “Požar Reporta”, Dragan Šolak je prilikom preuzimanja “Šport TV” potpuno zaobišao slovenačku državu, jer je ovaj posao morao da prijavi tamošnjoj Agenciji za zaštitu konkurencije, ali to do danas nije urađeno.

Kako je “Požar Report” zapalio region

Slovenački istraživački portal “Požar Report” je početkom aprila prvi objavio saznanja koja su napravila pravi požar u regionu, ali i širom Evrope, da Dragan Šolak i Junajted Grupa imaju dugogodišnje direktne veze sa ličnostima u službi režima Vladimira Putina!

Tada je prvi put javno objavljeno da je punih sedam godina na funkciji predsednika Šolakove kompanije Junajted Medija Netvork bio “bankar Kremlja” Volfram Kuoni. Ovaj bivši potpredsednik Gasprom banke u Cirihu do danas je ostao najbliži partner Junajted Grupe, a u rodnoj Švajcarskoj je poznat kao “konsiljere” kako ruskih oligarha povezanih sa Kremljom tako i direktno ljudi iz državnog vrha Rusije.

Istraživanje slovenačkog “Požar Reporta” u aprilu su preneli brojni mediji iz naše zemlje, ali i iz Grčke i Italije, i tada je postalo jasno koliko je zapravo lažna slika o “proevropskoj, prozapadnoj” orijentaciji Šolaka i Junajted Grupe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike