Gazde se ne daju, ali cene iznajmljivanja stanova moraju dole

03.05.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Cene rentiranja stanova ne padaju u oglasima, naprotiv, ali u praksi sve je više stanodavaca koji prihvataju novu realnost da novca ima manje na tržištu

Gazde se ne daju, ali cene iznajmljivanja stanova moraju dole
Ilustracija - Copyright Profimedia

Gledajući oglase stanova koji se daju u dugoročan najam reklo bi se da u Srbiji visoka inflacija, recesija i ekonomska kriza koje lome Evropu i svet nema nikakvog uticaja.

U oglasima su cene čak porasle u nekim od najvećih srpskih gradova, pa tako su u aprilu u Novom Sadu, sa prosečenom cenom kvadratnog metra u najmu od 10,12 evra, bile za oko jedan odsto veće nego mesec dana ranije. Rast specijalizovani portal Mojanekretnina.rs beleži i u Kragujevcu (5,58 evra za kvadrat), i to od gotovo osam odsto.

Cene, međutim, i u oglasima padaju na najvećem tržištu – Beogradu. Mesečni pad u glavnom gradu Srbije, gde je kvadrat najma 13,37 evra, iznosi 1,5 odsto. Pad je zabeležen i u Nišu (6,48 evra kvadrat), i to nešto malo veći od jednog procenta.

Međutim, kada se pogledaju cene u odnosu na one iz aprila prošle godine, rast je i dalje ogroman. U Beogradu je to gotovo 55 odsto, u Novom Sadu 41, Nišu 24 odsto, a Kragujevcu više od 32 odsto.

Pritom, nisu oglašene cene svih veličina stanova rasle jednako, pokazuju podaci 4zida.rs. Tako su garsonjere sada skuplje od 10 odsto u Nišu do 12 odsto u Beogradu, ali su, recimo, dvosobni stanovi u prestonici skočili 38,8 odsto, a trosobni u Novom Sadu više od 41 odsto.

Šta se nudi za te pare

Prema oglasima, garsonjeru u najam ne možete u Beogradu pronaći ispod 130 evra, za šta se nudi „stan“ od 20 kvadrata u Krnjači. Već za 30 kvadrata u Rakovici traže vam 180 evra. „Normalni“ stanovi od repernih šezdesetak kvadrata su u glavnom gradu od 400 do 500 evra, podaci su sa Mojanekretnina.rs.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene rentiranja stanova

U Novom Sadu sa garsonjerama slabo stoje, a „dvosobni“ stanovi (u svetskoj nomenklaturi to je stan sa jednom spavaćom sobom) staju od 250 do 500 evra.

U Nišu su garsonjere 120 do 130 evra, a pomenuti stanovi od 180 do 350 evra. Za stanove istih veličina u Kragujevcu gazde traže od 110 do 130 evra, odnosno od 250 do 300.

Srećom, ove cene su više „u glavama“ stanodavaca koji ih potom tako i oglašavaju nego što su one koje se na tržištu i realizuju. Iako je stanova i dalje malo u odnosu na tražnju, lošija ekonomska sitaucija koja je već zaustavila prodaju stanova počinje da se pokazuje i na tržištu rentiranja.

S druge strane, splasnula je navala Rusa i Ukrajinaca, koji su nazidali cene u renti mnogo više nego u prodaji, ali koji sada već znaju koliko na srpskom tržištu zaista vredi pristojan stan za iznajmljivanje.

Prema navodima agenata za nekretnine, u Beogradu i Novom Sadu se „na terenu“ već primećuje pad cena od 10 do 15 odsto u odnosu na prošlogodišnje.

Najam divlja i u Nemačkoj

Skupo rentiranje stanova, gledano prema prosečnim primanjima, nije samo problem zakupaca u Srbiji. Cene najma stanova u nekim nemačkim gradovima su se od početka ove godine toliko povećale da se već spominju rekordni skokovi.

Ilustracija: Mojanekretnina.rs
Kretanje oglašene cene rente u Beogrdu u poslednjih godinu dana

 

Tako Gesa Kroford, direktorka onlajn platforme za nekretnine „ImmoScot24“, kaže da ovakvu situaciju ne pamti u Nemačkoj, prenosi „Feniks-magazin“.

Stanovi su se u martu nudili u proseku 7,4 odsto skuplje nego mesec dana ranije. Još je gore u Berlinu i Štutgartu, gde skok u prvom tromesečju ide na osam i devet odsto kod novih stanova.
Međutim, i pored velikog mesečnog ili kvartalnog skoka, to je još „banalno“ povećanje od 12 odsto godišnje kod starih i 20 kod novih stanova, gledano prema tome kako cene divljaju u Srbiji.

Čak su i cene nominalno veće u Srbiji jer, prema podacima „ImmoScot24-a“, u proseku u Nemačkoj kvadratni metar u starijim stanovima iznosi osam evra, a 11 evra u novim stanovima. Najskuplji su stanovi u Minhenu, gde premašuje 18 evra.

Ali kada se pogleda Berlin, gde je najam starog stana 12,56 evra po kvadratu, ili Frankfurta od 13,24 evra, to je i dalje manje nego što je beogradskih 13,37 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike