EU uvodi stroga ograničenja u izdavanju apartmana: Evo šta se menja, a kazne idu i do 400.000 evra

30.04.2023

15:40

0

Autor: I.K.

Povećan je broj kontrolora, radi se i vikendom, a državni službenici mogu i da se pretvaraju da su turisti

EU uvodi stroga ograničenja u izdavanju apartmana: Evo šta se menja, a kazne idu i do 400.000 evra
Copyright AP Photo/Paul White

Iznajmljivanje apartmana turistima dovelo je do velikih poremećaja na tržištu Evrope. Ispod 900 evra mesečno je praktično nemoguće nešto naći.

Tokom sezone ugostiteljima i trgovcima gotovo je nemoguće da nađu smeštaj za one koji bi radili kod njih, a van sezone je sve pusto. Povrh svega veliki broj apartmana se iznajmljuje “na crno” pa nema ni prihoda od poreza, piše DW.

Španija je otpočela ozbiljnu bitku protiv ilegalnog iznajmljivanja apartmana, povećan je broj kontrolora, radi se i vikendom, a državni službenici mogu i da se pretvaraju da su turisti, da iznajmljuju stanove i tako saznaju gde su oni koji se iznajmljuju "na crno".

AP Photo/Paul White
Madrid, ilustracija

 

U metropolama poput Pariza, Amsterdama, Rima uvode se stroga ograničenja broja apartmana, jer su turisti sa koferima "isterali" domaće. Na platformama poput Airbnb u ponudi je na stotine hiljada apartmana širom Evrope. Samo u Berlinu u ponudi je na ovom sajtu 26.500 apartmana. A Airbnb nije jedini portal u ovom poslu.

Zbog svih ovih, ali i drugih brojnih problema, Evropska unija će uvesti strogu obavezu registrovanja apartmana koji se izdaju turistima, čime očekuju da ublaže štetne posledice kratkoročnih iznajmljivanja stanova. Uredba bi mogla da stupi na snagu već sledeće godine, a to jedva čekaju u mnogim gradovima Evrope.

Kad je reč o sankcijama, to je na svakoj zemlji pojedinčano da nešto učini. Tako je na Majorci za vlasnika stana koji nelegalno izdaje od 40.000 do 400.000 evra.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike