Naftaši procenjuju da bi FED mogao da popusti: Nafta blago raste

22.03.2023

09:51

0

Autor: 24sedam

Cena nafte na svetskom tržištu ojačala je malo proteklih dana pred odluku Federalnih rezervi (Fed) o novom podizanju kamatne stope

Naftaši procenjuju da bi FED mogao da popusti: Nafta blago raste
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka nafta tipa WTI je porasla na 69 dolara, sa 66,7 koliko je bila pre pet dana a  evropski brent na gotovo 75 dolara.

Fed u sredu donosi odluku o povećanju kamatne stope, a tržištima kažu da su 80 odsto šanse da će Fedov komitet FOMC povećati stope za dodatnih četvrtinu poena, i pored toga što postoji veliki potres na bankarskom tržištu usled propasti nekoliko banaka.

Screenshot: Bloomberg
Cena nafte se oporavlja

 

Bankarska previranja dovela su naftu na najniži nivo u poslednjih 15 meseci prošle nedelje i povećala volatilnost na svetskim tržištima. Veliki broj posmatrača tržišta i dalje je optimističan u pogledu izgleda, delom zbog oporavka Kine od kovida 19, sa predviđanjima da će se cene u drugoj polovini kretati između 80 i 140 dolara po barelu, piše Blumberg Adria.

- Porast cena sirove nafte uzima dah uoči objave FOMC - rekao je Ćaru Ćanana, tržišni strateg kompanije „Sakso kapital markets“.

Ipak, fjučersi i dalje podržavaju mere SAD za pokriće svih depozita, a Rusija produžava smanjenje proizvodnje.

Rusija je odlučila da zadrži svoju proizvodnju na smanjenom nivou do juna, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, rekao je potpredsednik Vlade Aleksander Novak. Kao kontrasankcije zapadu na ograničenja trgovine ruskom naftom, Moskva je smanjila svoju proizvodnju za 500.000 barela dnevno u martu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike