Nove cene goriva: Koliko će nas narednih 7 dana koštati benzin

10.03.2023

10:30

0

Autor: G.M.Š.

Nafta i dizel pali su na kotiranju evropske berze, a gorivo je promenilo cene i u našoj zemlji...

Nove cene goriva: Koliko će nas narednih 7 dana koštati benzin
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Kotacija crnog zlata na evropskom tržištu u konstantnom je padu ove nedelje i sa 86 dolara za barel spustila se na manje od 81 dolar. To je nedeljni pad od oko tri odsto.

I dizel je na tržištu Mediterana u padu, i sa 855 dolara za tonu sada je stigao na 818 dolara.

Screenshot: Bloomberg
Brent ponire zbog inflacije

Ovakvu konstelaciju, izazvanu recesionim prognozama za vodeće evrpske privrede, ali i najavama iz Federalnih rezervi SAD da će "pojačati“ kamatnu stopu zbog žilave inflacije, nisu ispratile i cene goriva u Srbiji.

Naime, od danas pa do narednog petka, cena litra benzina BMB95 na srpskim pumpama biće najviše 177 dinara, a evrodizela 194 dinara za litar. Tako je sračunalo Ministarstvo energetike, a cenu potvrdilo Ministarstvo trgovine, prema uredbi Vlade o ograničenju cene goriva koja je produžena do kraja marta.

Screenshot: CME Group
Dizel varira oko 820 dolara

Sa ovim poskupljenjem od tri dinara za benzin i bez promene cene za dizel, nastavljen je niz od pet nedelja u kome nije bilo snižavanja cene ili je ona povećana.

Prošlog petka gorivo je poskupelo tri dinara, delom zbog rasta cena derivata na tržištu a delom zbog toga što je Vlada povećala akcizu, odnosno smanjila privremeno umanjenje sa 10 na pet odsto od originalnog iznosa.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Benzin malo skuplji, dizel miruje

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara prošle godine, a kojoj je važnost produžena do 31. marta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike