Amerikanci će nam pojeftiniti gorivo: Najava Feda oborila tržišta

08.03.2023

09:00

0

Predsednik američke centralne banke najavio mogućnost da će referentna kamata morati ponovo snažno uvis, što je odmah oborilo berzanska tržišta

Amerikanci će nam pojeftiniti gorivo: Najava Feda oborila tržišta
Predsenik FED-a Džerom Pauel - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Straha od recesije izazvane skupim novcem i „smanjivanjem“ tržišta oborilo je berze odmah nakon što je šef Federalnih rezervi Džerom Pauel najavio da će centralna banka morati da zbog žilave inflacije nastavi sa podizanjem kamatnih stopa i to ne za malo.

Na slušanju u Senatu, Pauel je juče rekao da je Fed spreman za zategne monetarnu politiku podizanjem referentnih kamatnih stopa za višu stopu od prethodne, jer je inflacija nastavila da bude visoka. To je odmah oborilo S&P 500 indeks Njujorške berze na ispod 4.000 poena, javlja Blumberg.

Odmah su skočile obveznice, pa su tako indeksi dvogodišnje obveznice Trezora nadmašili desetogodišnje za čitav procentni poen, što se nije dogodilo od 1981. godine. I dolar je skočio za procentni poen.

Pale su i cene na robnim berzama, a građane Srbije može obradovati vest da je nafta pala na nivo iz početka januara.

Brent se danas na tržištu prodaje po 83 dolara za barel, a pre dva dana je bio 86 dolara.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

 

Tržišta posle Pauelove izjave očekuju povećanje kamatne stope u martu za pola procentnog poena, umesto četvrtine za koliko je povećana prethodni put, i da izgleda da će pik biti 5,6 odsto.

- Paule je samo rekao glasno onaj deo koji se inaće „tiše“ govori. Ekonomija odlično stoji a to može zakomplikovati Fedova nastojanja da se inflacija spusti. Zbog toga i ubrzanje i uvećanje kamatne stope. To nije iznenađujuća novina ali je oštra opomena tržištima nakon velikog rasta – kaže Keli Koks iz finansijske firme „eToro“.

Nagli rast cene akcija od oktobra je bio više na krilima nade nego realnosti, smatra Džon Lanč iz „Komerika velt menadžment“.

- Izgleda za višim stopama dužeg trajanja koje bi mogao da donese Fed tržišta bi trebalo da shvate ozbiljno – kaže Lanč.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike