Nove cene goriva u narednih sedam dana

03.03.2023

09:27

0

Autor: G.M.Š.

Gorivo na svetkoj pijaci poskupljuje proteklih nedelju dana pa je promenjena cena i u Srbiji

Nove cene goriva u narednih sedam dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama se penje od 22 februara, u iščekivanju posledica ruskih kontrasankcija Zapadu sa kresanjem dnevne proizvodnje ali i povećanih potreba za crnim zlatom zbog velikog otvaranja Kine posle kovida.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta ponovo krenula naviše

 

Brent je jutros kotaciju započeo na 84,62 dolara za barel, što je za 1,5 dolara više nego što je cena bila pre nedelju dana. Gledano sedmično, za nešto više od dva odsto je povećana i prosečna nedeljna cena.

Na mediteranskom tržištu dizela ovo gorivo koje pokreće privredu košta ponovo više od 850 dolara za tonu, čime je preskočilo pik iz sredine februara.

Screenshot: CME Group
Dizel polako dobija na ceni

U takvoj konstelaciji cena u Evropi i svetu, gorivo je poskupelo i u Srbiji. Nova, danas određena cena koja će važiti narednih sedam dana, kaže da je za litar benzina BMB95 potrebno dati 174 dinara za litar, dok dizel sada košta 194 dinara za litar.

Prethodna cena je bila 171 dinar za litar benzina i 191 dinara za litar dizela, tako da vozači plaćaju po tri dinara više po litri. Benzin je u prethodne dve nedelje držao istu cenu dok je dizel imao dva pojeftinjenja.

Ilustarcija: 24sedam/G.M.Š.
Cene na berzi i veća akciza poskupele gorivo

Poskupljenu goriva doprinelo je i to što je Vlada Srbije zbog budžetskih potreba smanjila „popust“ na akcizu. Uredbom koja važi od 1. marta do kraja meseca, akciza je smanjena za samo pet odsto od regularne i iznosi 54,95 dinara za litar bezolovnog benzina i 56,51 dinara na litar dizela. Prethodni put je akzica smanjena sa minus 15 na minus 10 odsto sredinom avgusta prošle godine.

Ovoga puta istovremeno je produženo i važenje Uredbe o ograničenju cene goriva na ceo mart.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike