Cene na pumpama niže samo ako akciza bude mala

24.02.2023

08:58

0

Tržište energenata u Srbiji je stabilno a cena može da bude niža samo ako država bude država mala akcizu i ako se pojača konkurencija u uvozu goriva

Cene na pumpama niže samo ako akciza bude mala
Može li još malo niže? - Copyright Profimedia

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da je Srbija dobro odgovorila na izazove koje je rat u Ukrajini izazvao na tržištu energenata, i da očekuje da će u narednom periodu cena nafte i naftnih derivata ostati stabilna.    

- Može se generalno reći, sada posle tih godinu dana da smo se nadali gorem. Bila su očekivanja da će taj poremećaj na svetskom tržištu pa i kod nas biti značajno veći - rekao je Atanacković za Tanjug komentarišući uticaj rata u Ukrajini na tržište energentima.

Objašnjava, da Srbija sada energente nabavlja, na slobodnom tržištu, gde, kako je rekao, cena ipak nije otišla toliko visoko koliko bi se moglo očekivati.

- Što se samog snabdevanja tiče, u našoj zemlji, bili smo svedoci da je ona u jednom momentu cena bila značajno veća nego što je sada. Država je tada pribegla jednoj meri smanjivanja akcize, tako da ukoliko ostanemo na tom nivou akcize, mislim da ćemo imati relativno stabilnu cenu i u narednom periodu. Mislim da se neće desiti značajno vraćanje cena osim ako ne budu neki drugačiji odnos, poput daljeg smanjivanja akciza. S druge strane u tom slučaju bi verovatno dobili i jedan impuls kod uvoza derivata iz ovih zemalja EU kojima smo okruženi - rekao je Atanacković.

Dodaje da Srbija ne može da računa na druge derivate osim onih koje iz sirove nafte prerađuje NIS, a kako je rekao, u slučaju "potpunog opuštanja međunarodne situacije", veća konkurencija na tržištu energentima bi mogla da utiče na smanjivanje cene.

Atanacković takođe dodaje da je Vlada nedavnim povećanjem marže omogućila i malim benzinskim pumpama u krajevima u kojima nema velike potrošnje derivata, da posluju sa pozitivnim bilansom i dodaje da je to to jedna od mera koju treba pozdraviti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike