Kao da kredit nije ništa: Bankama sada dugujemo po 3.000 evra

15.01.2023

06:35

0

Za poslednje tri godine građani su kod banaka uzeli toliko kredita da sada duguju 600 evra po računu više nego s kraja 2019. godine, a dugovi za stambene kredite su 50 odsto

Kao da kredit nije ništa: Bankama sada dugujemo po 3.000 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Građani Srbije koji imaju kredite kod banaka kao da su zaboravili narodnu poslovicu da dug nije dobar drug, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije (UBS).

U poslednjem Kreditnom izveštaju UBS piše da su se građani Srbije zadužili kod banaka za dodatnih 99 milijardi dinara (842 miliona evra) više nego što je to bilo krajem 2021. godine.

Sa tim novim dugom za stambene, potrošačke, gotovinske i poljoprivredne kredite, ukupno se bankama duguje 1.427 milijardi dinara (12,2 milijarde evra), što je sedam odsto više nego godinu dana ranije.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Značajan rast zaduženosti građana

Uobičajeno je da se na taj dug, kada se priča o kreditnoj zaduženosti građana, gleda kao na 1.780 evra po stanovniku, i ta brojka ne deluje nešto mnogo velika. Međutim, ona po mnogo čemu nije realna. Pre svega, nemaju svi od 6,8 miliona građana ni račun u banci a kamoli kredit - od onih maloletnih do onih koji ne ispunjavaju uslove banaka da bi zajam dobili.

Realnije poređenje od onog iz odnosa ukupnog duga prema bankama i broja stanovnika iz poslednjeg popisa bilo bi poređenje prema broju tekućih računa u bankama. Broj korisnika tekućih računa je, prema podacima UBS, 5,7 miliona. Naravno, nemaju podignut kredit ni svi s računom u banci, čak i kada se uračunaju kreditne kartice, ali taj broj je približniji. Kada uparimo te dve brojke, prosečan bankarski dug je 2.133 evra po bankarskom računu.

A možda je i 3.000 evra...

Međutim, ljudi imaju po više računa u bankama, pa računica može da ide i dalje. Na primer, možemo sa velikom verovatnoćom da pretpostavimo da kredite imaju, tj. mogu da dobiju samo zaposleni i penzioneri. Sabiranjem broja zaposlenih u Srbiji, prema podacima o stalnoj zaposlenosti Republičkog zavoda za statistiku i Republičkog fonda za penzijski i invalidsko osiguranje, radi se o 2,31 milion zaposlenih i 1,7 miliona penzionera.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Privreda opreznija u zaduživanju

 

Privrednici umereniji u zaduživanju

Za razliku od građana, privreda je malo više vodila računa o kretanju svog duga. Ukupna zaduženost je za godinu dana povećana za pet odsto, odnosno za 99 milijardi dinara (840 miliona evra). Pritom su se preduzeća zadužila za dodatnih šest odsto (835 miliona evra), a preduzetnici za samo dva (dva miliona evra).

Rast u odnosu na 2019. godinu takođe je manji nego kod građana, pogotovo u potkategoriji stambenih kredita. Preduzeća su danas zaduženija za 27 odsto (3,37 milijardi evra), a preduzetnici za 35 odsto (162 miliona evra).

Ukoliko uključimo i faktor da banke ne daju kredite svima koji imaju radnu knjižicu, a da određeni broj penzionera ne može da dobije kredit zbog starosti, kao i da velika većina penzionera zbog malih penzija ne može da povuče ni velike kredite, tu se radi o najviše četiri miliona ljudi.

Kada tako gledamo, prosečno zaduženje građanina Srbije, iz grupe građana koji mogu da dobiju kredit, naraste na 3.040 evra.

Naravno, sve su ovo proizvoljne kalkulacije. Zvanična brojka postoji, ali samo za broj korisnika stambenih kredita. Takvih korisnika ima 152.007, što bi značilo da za svoju nekretninu duguju banci u proseku 35.000 evra.

Za šta su se građani zadužili?

Ako se pogleda struktura kredita na koje su građani u samo jednoj godini podigli zaduženost za 842 miliona evra, vidi se da je najveći skok bio kod hipotekarnih kredita. Za nekretnine građani sada duguju 624 milijarde dinara (5,32 milijarde evra). To je 13 odsto više nego 31. decembra 2021. godine, ali čak 50 odsto više nego što je bilo pretkrizne 2019. godine.

I pored ove stambene ekspanzije kod kredita, što zbog velikog broja kupljenih stanova što zbog enormnog skoka cena, građani i dalje više duguju za keš zajmove. Tu je sada ukupna suma stigla na 664 milijarde dinara (5,7 milijarde evra). To je šest odsto više u godinu dana, a 34 odsto više nego krajem 2019.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike