Da li tržište nekretnina usporava: Ugovora manje, cene rastu, male agencije se zatvaraju...

30.10.2022

19:00

0

Prema novim podacima Geodetskog zavoda, rast broj ugovora o prodaji nekretnina mnogo je manji nego rast količine novca koja se obrne na tržištu nekretnina.

Da li tržište nekretnina usporava: Ugovora manje, cene rastu, male agencije se zatvaraju...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da li se tržište nekretnina u Srbiji usporava, što bi u dogledno vreme moglo da donese i stagnaciju ili pad cena, ili se samo raslojava? Ovo pitanje se može postaviti na osnovu najnovijih podataka Republičkog geodetskog zavoda, koji kažu da je broj ostvarenih kupoprodaja nekretnina (102.922 ugovora) za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je za samo 2,4 odsto veći nego što je to bio u trećem kvartalu prošle godine.

„Samo“, jer je novac koji je u isto vreme promenio vlasnika praktično deset puta veći. Za prva tri kvartala obrt je na tržištu bio 5,3 milijarde evra, što je tačno jednu milijardu evra, ili 23,3 odsto, više nego u isto vreme prošle godine.

S obzirom na to kakav je prvi podatak o broju ugovora, pitanje je da li toliku razliku možemo u celosti pripisati rastu cena zemljišta, stanova i kuća, ali je taj rast evidentan i mogao bi doneti velike promene na tržištu. Previsoke cene već su počele da uzimaju danak.

Marijana Bošković, vlasnica agencije „Moj grad Nekretnine“ iz Novog Sada kaže za 24sedam da zatvara svoju mladu agenciju, koja je startovala u nevreme, tek malo pred koronu.

- Prodaja je stala u Novom Sadu, bar za male agencije. S obzirom na ovu krizu više da ulažem nema nikakvog smisla. Celo leto nije bilo prodaje, sada je nešto krenulo ali nije to to. Iz razgovora sa klijentima kupcima vidim da će svi da čekaju s kupovinom jer niko neće da plati ove nenormalne cene. Pritom banke sad svaki dan dižu kamatne stope, kredit će biti sve skuplji i skuplji, a kupaca samo sa kešom ne može biti doveka – napominje Bošković.

S druge strane, prodavci neće da spuste cene na pristojnije, je „čekaju Ruse da im dođu“.

Screenshot: Republički geodetski zavod
Mnogo veća nego pre krize ali pitanje je dokle: Prodaja nekretnina

- Nikako da im objasniš da su ti ljudi privremeno tu u Srbiji i da neće kupovati stanove. Možda u Beogradu, a i on im je mali. U Novom Sadu tih Rusa sigurno neće biti, a kamoli po drugim manjim gradovima – smatra Bošković.

Sporije i kod investitora, ali ne i u Beogradu

Da su visoke cene usporile tržište i da bi ono moglo i da padne u dogledno vreme, Bošković je uverena i na osnovu informacija koje ima sa investitorske strane.

- Investitori se sada raspituju kako bi mogla da se ubrza prodaja kako bi što pre izvukli uloženi novac jer ovakav razvoj ekonomske krize ni njima ne izgleda dobro. A čim njima počne da pada tražnja, pašće i cene jer imaju velike obaveze prema bankama – uverena je Marijana Bošković.

O tome da su investitori počeli da tiho, „ispod tezge“ obaraju cene na nove stanove ili one u izgradnju, za 24sedam je pisao još krajem juna. Tada je Dragan Rabatić, izvršni direktor novosadskih "Solis Nekretnina" najavio da bi do Nove godine mogli da vidimo ozbiljnu promenu na tržištu.

24sedam/Profimedia
 

- Polako ulazimo u vreme kada novac više neće biti jeftin, kamate će otići duplo i biće teže investirati i u gradnju i u kupovinu stana – rekao je Rabatić za 24sedam.

Republički zavod za statistiku objavio je sredinom meseca da je u avgustu izdato manje građevinskih dozvola gotovo za 10 odsto, u odnosu na avgust 2021.

„Rusi samo iznajmljuju“

Da situacija sa „Rusima koji dolaze i kupuju sve živo“ nije baš kakvom se predstavlja u javnosti, potvrdila nam je i Kaća Lazarević vlasnica beogradske agencije „Kaća Lazarević Nekretnine“.
- Rusi ne kupuju već iznajmljuju stanove u Beogradu. Oni su ovde privremeno, mahom It profesionalci koji su tu dok se ne snađu za dalje i sigurno neće ulagati u stanove da bi posle prodavali. Prave haos na tržištu izdavanja ali i tu samo na određenim lokacijama, ne u celom gradu.

Našim sagovornicima i RGZ daje za pravo, jer učešće kredita u ukupnoj količini novca kojim su kupljene nekretnine  je u poslednjem kvartalu je palo na 1o odsto, a u nekim ranijim u poslednje dve godine je bilo i 16 odsto.

Statistika tek sada počinje da beleži usporenje ali situacija nije svuda podjednaka. Podaci iz novog izveštaja RGZ pokazuju da je u Novom Sadu u poslednjem kvartalu bilo 2,9 odsto više kupoprodaja nepokretnosti u odnosu na treći kvartal 2021. godine.

Pozitivan rezultat, ali toliki da se može smatrati ekscesnim, ima i Kragujevac – 12,7 odsto, dok Beograd i Niš imaju pad od 1,3 i 0,5 odsto.

Dušan Mirkulovski, vlasnik beogradske agencije „ZidArt“, za 24sedam kaže da se u Beogradu još ne osećaj neke bitnije promene na tržištu i zbog toga ne očekuje ni pad cena.

- Beograd je priča za sebe, i u srpskim okvirima i šire. Na tržištu su cene rasle i ranije, sada je još inflacija napravila pometnju. Drugo, imamo povećanu ponudu novih stanova višeg kvaliteta gradnje i time više cene. Ali i pored skoka cena, prodaja ide i to toliko da je ove godine stanove dobro prodao i onaj koji se tome ranije nije mogao nadati. Sada imamo i ovu situaciju sa platežnim Rusima, i dok se sve to ne smiri i ne promeni, nema razloga ni da padaju cene u Beogradu – uveren je Mirkulovski.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike