Nema mira za ljude sa stambenim kreditima: Evo kada će porasti rata i za koliko

01.12.2022

06:35

0

Autor: S. G.

Novo povećanje kamatne stope Evropske centralne banke, koje utiče i na kamate u Srbiji, očekuje se za dve nedelje

Nema mira za ljude sa stambenim kreditima: Evo kada će porasti rata i za koliko
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky

Evropska centralna banka (ECB) podigla je u oktobru referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto, što je uticalo na poskupljenje zaduživanja u evrima. Taj potez podigao je i cenu kredita u evrima u Srbiji, a novi udar na džepove svih koji su zaduženi u EU valuti očekuje se već za dve nedelje.

Ovo je, inače, bilo treće povećanje kamate ECB ove godine i drugo sa dotad neviđenih 0,75 procentnih poena. Prethodno kamata nije povećavana sedam godina.

ECB će ponovo o kamatnim stopama odlučivati 15. decembra, a prema mišljenju stručnjaka, sledeće povećanje stopa najverovatnije će iznositi 50 baznih poena. Kako smatraju, ako ne dođe do još jednog iznenadnog rasta inflacije, čelnici ECB mogli bi da se saglase u vezi sa preduzimanjem manje agresivnih koraka, preneo je Blumberg.

Među razlozima za ovakav stav nalaze se sve veći rizici od recesije, mogućnost da popuste pritisci na potrošačke cene i izgledi da će povećanje kamatne stope za 0,5 odsto dovesti do tzv. neutralnog nivoa koji više ne stimuliše ekonomiju.

Ogroman skok u ovoj godini

Za građane Srbije, kao i za kompanije, koji imaju kredite indeksirane u evrima, ovakva odluka ECB dovešće do rasta kamata i podizanja rata. Euribor je već za godinu dana porastao sa minus 0,528 odsto (šestomesečni euribor) na današnjih 2,442 odsto. To je nakon sedam godina negativne vrednosti, ogroman skok od četiri puta.

Tromesečni euribor, prema podacima sa internet stranice euribor-rates.eu, trenutno iznosi 1,984 odsto. Ipak, ova poskupljenja ne oslikavaju se odmah i automatski na rate kredita u Srbiji, već banke periodično usklađuju kamate. Tako se rate na kredite sa šestomesečnim euriborom usklađuju dva puta godišnje, 30. juna i 31. decembra. S druge strane, tromesečni euribor se usklađuje na svaka tri meseca, i to 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

Euribor 2008. bio čak 5,44 odsto

Pre nego što je čitavih sedam godina bio u minusu, euribor je tokom 2008. dostizao iznos veći od pet odsto. Tako je najveća vrednost 6M euribora zabeležena 9. oktobra 2008, kada je dostigla 5,448 odsto. Nakon finansijske krize, euribor je počeo značajno da pada, a u minus je ušao 2016. godine.

Većina banaka u Srbiji kamatne stope kredita u evrima usklađuje sa tromesečnim ili šestomesečnim euriborom, koji zajedno sa maržom banke predstavlja ukupnu kamatu.

Dakle, građani kojima je obračunat šestomesečni euribor rast kamata "osetili“ su u julu, a kod onih sa tromesečnim euriborom i u oktobru.

Svi oni će, nakon novog usklađivanja kamata u bankama, 31. decembra, plaćati veće rate kredita od januara 2023. u koje će ući i najnoviji rast kamata najavljen za 15. decembar.

Rata veća za 100 evra...

Da bismo pojasnili kako se vrednost euribora "preslikava“ na rate, pre svega stambenih kredita, uzećemo, na primer, kredit od 50.000 evra, s rokom otplate 20 godina, uz maržu banke od 3,5 odsto i kamatnu stopu pri odobravanju kredita od 2,95 odsto (6M euribor od minus 0,55 odsto).

Rata ovog kredita je početkom ove godine iznosila 276 evra. Nakon što se 6M euribor popeo na jedan odsto, rata se podigla na 316 evra, što je povećanje od oko 40 evra, a nakon što je euribor stigao na dva procenta, rata je već otišla na 344 evra. To je povećanje od 68 evra u odnosu na početak 2022. godine.

S novim rastom euribora posle 15. decembra, kada se očekuje da će dostići skoro tri odsto, rata ovog kredita biće veća još za 30 ili 40 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike