Banke očekuju inflaciju od osam odsto i u 2024.

22.02.2023

08:15

0

U finansijskom sektoru Srbije već četvrti mesec zaredom ne menjaju procenu inflacije za ovu godinu dok u privredi očekuju pad inflacije na željeni nivo tek za tri godine

Banke očekuju inflaciju od osam odsto i u 2024.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u januaru 2024. godine biti na nivou od osam odsto, što predstavlja nepromenjenu vrednost četvrti mesec zaredom, pokazuju rezultati ankete agencije Ipsos.

Prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg, očekivana inflacija za godinu dana unapred niža je i iznosi sedam odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede, u prethodnih pet meseci stabilizovala su se i kretala oko nivoa od 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u januarskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Srednjoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su pet odsto za dve godine unapred, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije, na nivou od četiri odsto.

Što se tiče očekivanja privrednika, ona su na nešto većem nivou i za dve godine unapred iznose sedam odsto, dok se za tri godine unapred nalaze na nivou od pet procenata, što je malo iznad cilja NBS.

Kako se navodi, rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred mogli bi da ukazuju i na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da od maja 2015. svakog meseca izveštavaju o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike