„Danas je lakše platiti ratu 50 evra više“: Inflacija pred slomom, pašće i kamate

26.01.2023

08:06

0

U Udruženju banaka Srbije kažu da se vidi svetlo na kraju tunela ekonomske krize koja je poskupela novac

„Danas je lakše platiti ratu 50 evra više“: Inflacija pred slomom, pašće i kamate
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trenutno deluje da se inflacija zaustavila, u novembru i decembru prošle godine bila je identična i iznosila 15,1 odsto, i to će uticati i na rast kamate kredita, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

- Deluje da se zaustavila inflacija. Hajde da sačekamo još jedan mesec, kada se podvlači crta. Da vidimo da li je zaista tako. Čini mi se da jeste i u tom kvartalu moglo bi da počne smanjenje inflacije, a da kraj godine završimo na devet do 11 odsto - rekao je Vasić.

Kada su u pitanju kamatne stope, Vasić kaže da podizanje referentne kamatne stope ne znači automatski i ne reflektuje se automatski na kamatne stope banaka, ni kada rastu ni kada padaju.

- Svakako, čim je manje novca u opticaju, novac postaje vredniji, banke su trgovci novcem. Vi imate novac, ja imam novac, mi deponujemo novac kod banaka, imamo neki motiv zašto ga držimo tamo. Taj novac je skuplji - objašnjava Vasić.

Ističe da banke imaju skuplje izvore finansiranja i da je 92 odsto novca u Srbiji koji se plasira građanima poreklom iz depozita.

- I banke se bore za te depozite, s obzirom na to da imamo dovoljno novca. Oni koji su nagrađeni, nagrađeni su zato što imaju novac i čuvaju novac u bankama. Oni koji uzimaju novac, kojima je potreban za biznis, troškove i tome slično, moraju da plate više - objašnjava Vasić.

Da li smo štedeli jeftin novac

Vasić ističe da se najveće promene u visini rata za otplatu kredita osećaju kod onih sa značajnijim sumama, pre svega kod ljudi koji su uzeli stambene kredite.

- Imali smo negativnu kamatnu stopu dugo, euribor je bio negativan. Svi oni koji imaju indeksirane kredite u evrima to su osetili, i sad je pitanje da li smo samo tih nekoliko godina štedeli - rekao je Vasić.

Kako je pojasnio, korisnici kredita su godinama plaćali banci manje kamatne stope, jer je negativni euribor smanjivao kamatu u totalu.

- Sad je došlo na drugu stranu. Iskreno se nadam da za razliku od ranijih godina, 2015. i pre toga, danas imamo veće prosečne plate, imamo stabilnije prihode i lakše je podneti povećanje od, 20, 30, 50 evra - navodi Vasić.

Vasić se nada de će već sledeće godine, čim inflacija dođe do nekih tri odsto, kamatne stope početi da padaju.

Kako je rekao, poslednjih godina je pomalo opalo interesovanje za kredite, ali su s druge strane i banke opreznije kada daju kredite.

- Biraju kome daju kredite, a s druge strane i građani i privrede koje uzimaju kredite obazrivo uzimaju kredite, verovatno u manjem iznosu - rekao je Vasić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike