Da li su se smanjile provizije banaka: Proverite koliko ste novca dali na ime naknada!

06.02.2023

18:45

0

Autor: S. G.

Banke u Srbiji su, prema savetu NBS, od septembra 2022. godine smanjile naknade. Da li su im usluge zaista pojeftinile...

Da li su se smanjile provizije banaka: Proverite koliko ste novca dali na ime naknada!
Naknade banaka i dalje visoke - Copyright Profimedia 24sedam

Iako su poslovne banke u Srbiji 1. septembra 2022. smanjile naknade, odnosno vratile ih na nivo od 1. januara 2021. godine, kako im je preporučila Narodna banka, građani na ime provizija i dalje izdvajaju dosta novca.

Tako je, na primer, naša čitateljka Suzana V. (47) samo za naknade svojoj banci u 2021. ostavila ukupno 7.510 dinara, a za prošlu, 2022. godinu, gotovo istu količinu novca – 7.070 dinara.

Naime, kako nam je rekla, banka joj je krajem prošle nedelje poslala mejl sa godišnjim izveštajem o naplaćenim naknadama. Sličan dopis dobila je i pre godinu dana.

U najnovijem izveštaju banke svakako je najskuplja stavka, odnosno naknada banke, po osnovu vođenja platnog računa koji je koštao 340 dinara mesečno, ali je od septembra smanjen na 290 dinara. Tako je po ovom osnovu provizija iznosila 2.720 dinara, plus 1.160 dinara, što je ukupno 3.880 dinara za godinu dana.

Sledeća značajnija stavka u izveštaju koji je Suzana dobila je naknada za korišćenje kreditne kartice (članarina), za koju je mesečno izdvajala 200 dinara, što je za godinu dana 2.400 dinara.

Ostali troškovi bili su dosta niži, pa je tako za prenos novca putem trajnog naloga platila proviziju od 180 dinara, a po osnovu isplate na bankomatu druge banke 550 dinara.

24sedam
Izveštaj banke o naknadama za 2022. godinu koji je dobila Suzana V.

Slično je bilo i prethodne, 2021. godine, kada joj je takođe, kako nam je rekla, najveća stavka bilo održavanje tekućeg računa. Takođe, periodična članarina za korišćenje kreditne kartice iznosila je 200 dinara mesečno, što je i tada koštalo 2.400 dinara godišnje.

Papreno održavanje računa

- Iako su banke za poslednja četiri meseca 2022. godine smanjile troškove na ime naknada, očigledno se nije mnogo toga promenilo. Izgleda da su negde "skinuli" neki dinar, ali na nekim drugim troškovima podigli, ili su uveli naplatu. Tako je, na primer, kod deviznog računa, gde je većina banaka počela da naplaćuje održavanje i tog računa – kaže za 24sedam ova čitateljka.

Ona smatra da banke i dalje uzimaju veliku naknadu za održavanje tekućeg računa.

- Možda nije mnogo novca kada vam kažu da će vas održavanje računa koštati oko 300 dinara mesečno. Ili kada vam kažu da naplaćuju upit stanja na bankomatu ili slanje SMS-a, koje pojedine banke takođe naplaćuju. Nije mi jasno šta to banku toliko košta "vođenje" računa, pa od svakog klijenta je samo na tome zaradila više od 30 evra, a to nije malo para – ističe Suzana.

Profimedia
 

Ona je samo jedan primer, i to korisnika bankarskih usluga koji na godišnjem nivou plaćaju manje od 100 evra naknade i takse. Kako su nam rekli sami bankari, ovaj iznos od oko 7.000 dinara najveći broj klijenata pređe, pa ih godišnji bankarski ceh samo po osnovu raznih naknada izađe oko 100 evra, a najčešće i više od toga.

"Džentlmenski dogovor" sa bankama

Podsetimo da je NBS prošle godine reagovala nakon višemesečnog niza tihog povećanja i najava da bi bankarske naknade mogle da budu obimnije i veće. Ona je tako početkom avgusta "savetovala" da se te "takse" na svakodnevni rad banaka vrate na raniji nivo.

Postignut je "džentlmenski dogovor“ da se zaključno sa 1. septembrom sve naknade koje su podignute od 1. januara 2021. godine smanje za 30 odsto i da se ne povećavaju narednih godinu dana, odnosno do 1. septembra 2023. godine.

Uz to je NBS izmenila i propise i ubuduće će banke morati da najave i pravdaju svako podizanje cene usluga centralnoj banci kao regulatoru tržišta.

24sedam/Katarina Mihajlović
NBS morala da "interveniše"...

- Narodna banka Srbije je kao ključnu meru usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama. Njome je definisan minimalan paket usluga u okviru računa sa osnovnim uslugama, koji obuhvata platne usluge potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, a čija je naknada ograničena na 150 dinara – objasnili su tada iz NBS.

Cene "zamrznute" do septembra 2023.

Centralna banka donela je tri ključne odluke. Prvo, da sve banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima, i to još od 1. januara 2021. godine, te iste naknade umanje od 1. septembra ove godine za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja (pre 1. januara 2021. godine).

Drugo, cene svih bankarskih usluga, odnosno visina naknada, tarifa i provizija, neće se povećavati. U prevodu to znači da će one godinu dana ostati "zamrznute".

Treće, ograničava se cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama, i to na 150 dinara, ali i precizira njegova garantovana sadržina. Tako će, kako su tada naveli u NBS, građani koji se odluče za navedeni paket usluga imati mogućnost da dobiju tekući dinarski račun u banci, da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike