Gorivo će u narednih sedam dana koštati…

24.02.2023

09:26

0

Autor: G.M.Š.

Novi petak i nova cena koja će možda biti i poslednja koju će kontrolisati država

Gorivo će u narednih sedam dana koštati…
Ilustracija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Dok Rusija sprema smanjenje izvoza nafte u martu i aprilu kao kontrasankcije Zapadu za uvođenje ograničenje cene njene nafte na svetskom tržištu, a kotacija crnog zlata na berzama dva dana raste zbog očekivanja novih podataka o inflaciji u SAD, na srpskom tržištu nema velikih pomaka u ceni goriva.

Brent je jutros kotaciju započeo na 82,7 dolara za barel a ubrzo preskočio 83 dolara, dok je pre dva dana bio na 80. Međutim, gledano sedmično, ove nedelje i dalje je cena u proseku za oko tri dolara niža nego prošle nedelje.

Screenshot: Bloomberg
 

Za razliku od nafte, cene dizela na tržištu Mediterana miruju i već nekoliko poslednjih dana se kreću na oko 820 dolara za tonu. I tu je prosečna nedeljna cena niža nego sedam dana ranije i to za nekih petnaestak dolara po toni.

Screenshot: CME Group
 

Za to vreme u Srbiji je Vlada juče produžila Uredbu o ograničenju cene goriva ali ne na mesec dana, kako je to postalo uobičajeno, već samo do sledećeg petka 3. marta. Istovremeno, promenjen je i iznos akcize tako da je ona uvećana, tj. smanjena je procena privremenog sniženja na pet odsto.

Sa tih 54,95 dinara akcize za litar benzina i 56,51 dinara za evrodizel, koje će se naplaćivati do kraja marta, kao i kalkulacijom po naftnoj formuli koju propisuje Uredba, nadležno Ministarstvo trgovine odobrilo je novu cenu za sledeću nedelju.

Tako će benzin BMB95 u narednih sedam dana koštati 171 dinara za litar, a evrodizel 191 za litar. Cena je ista kod benzina, a dizel je za tri dinara jeftiniji i to je četvrto pojeftinenje u nizu.

Ilustarcija: 24sedam/G.M.Š.
 

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara prošle godine, a kojoj je važnost produžena do 3. marta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike