Ukida se uredba o ograničenoj ceni goriva?

23.02.2023

15:10

0

Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte važiće do 3. marta, saopštila je Vlada Srbije

Ukida se uredba o ograničenoj ceni goriva?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Srbije izmenila je na današnjoj sednici Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte. Produženje privremene zabrane izvoza tog naftnog derivarta važi do 31. marta 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, na današnjoj sednici usvojena je Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja se odnosi na evro dizel i  evro premium BMB 95 i važiće do 3. marta 2023. godine.

S obzirom na to da 3. mart pada u petak sledeće nedelje i da ova uredba nije, kao što je do sada bila praksa, produžena do kraja narednog meseca (marta), postavlja se pitanje da li to znači da se ukida, i da ćemo od 4. marta imati tržišne cene derivata u maloprodaji.

- Takođe, Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta 2023. godine - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 31. marta 2023. godine, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike