Koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana

17.02.2023

09:40

0

Poznate nove cene naftnih derivata na pumpama u našoj zemlji

Koliko će nas koštati gorivo narednih 7 dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dok nova prognoza Goldman Saksa najavljuje da bi se cena nafte ove godine mogla vratiti na nivo iznad 100 dolara po barelu, brent se još uvek ’vrti’ na nivou od 80 do 85 dolara.

Tako je jutros cena nafte brent blago pala sa 86 dolara po barelu, koliko je bila juče, na nešto manje od 84 dolara. Podsetimo da se skoro dva meseca držala na oko 80 dolara.

Bez promene prošle nedelje, a ove...

Goldman Saks argument za dalje poskupljenje nafte nalazi u ograničenju izvoza sirove nafte iz Rusije, ali i u oporavku svetskih privreda, pre svega otvaranju Kine.

U Srbiji u skladu sa cenom na svetskim berzama prošlog petka nismo imali promenu pa su derivati koštali isto kao prethodnih sedam dana. Litar benzina BMB95 koštao je maksimalno 168 dinara, a dizela 197 dinara po litru.

Danas, cena benzina je veća za tri dinara, pa će narednih nedelju dana benzin BMB95 na pumpama koštati najviše 171 dinara, dok je dizel pojeftinio za tri dinara i biće 194 dinara po litru.

Mediteran nam diktira cenu

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara prošle godine, a kojoj je važnost (u poslednjoj izmeni vrednosti akcize) produžena do kraja ovog meseca.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike