Da nam poteče ruska nafta iz Mađarske trebaće 100 miliona evra

08.02.2023

14:25

0

Autor: G.M.Š.

Naftovod između Mađarske i Srbije mogao bi da se izgradi za dve godine

Da nam poteče ruska nafta iz Mađarske trebaće 100 miliona evra
družba Wiki - Copyright Foto: Wikipedia

Projekat izgradnje naftovoda između Srbije i Mađarske, od Alđe do Novog Sada, u dužini od 128 kilometara, iznosiće oko 100 miliona evra na teritoriji Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović razgovarala je sa vršiocem dužnosti direktora "Transnafte" Pančevo, koja bi bila investitor tog projekta, o pripremi izgradnje novog naftovoda, kojim će se diverzifikovati snabdevanje naftom.

Ona je podsetila da je prilikom jučerašnjeg susreta sa ministrom spoljnih odnosa i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, iskazana podrška realizaciji ovog projekta kao i da će "Transnafta" početi razgovore sa mađarskom kompanijom o tehničkim detaljima.

- Realizacijom ovog projekta obezbedila bi se diversifikacija snabdevanja sirovom naftom i povećali bismo sigurnost snabdevanja rafinerije nafte Pančevo. Takođe, smanjili bi se i ukupni troškovi transporta sirove nafte u odnosu na transport do Omišlja, a zatim naftovodom do granice sa Srbijom - poručila je Đedović.

Ideja o gradnji naftovoda od Mađarske do Srbije ušla je u fokus pažnje nakon nastanka problema sa dopremanjem ruske nafte preko hrvatskog naftovoda Janaf. Zbog sankcija Rusiji iz EU, nije dozvoljen uvoz sirove nafte brodskim putem, pa tako ta nafta ne može da dođe do Srbije ni preko ostrva Krk i Janafa.

Mađarska je među nekoliko zemalja EU koje su izdejstvovale da sankcije na rusku naftu ne obuhvataju zrno zlato koje dolazi naftovodom „Družba“, tako da i dalje koriste prednost direktnog snabdevanja a sada i manje cene zbog diskonta po kojem Rusi prodaju svoju naftu u svetu.

Prema ranijim navodima za izgradnju naftovoda trebalo bi između jedne i dve godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike