Poznate nove cene goriva: Evo šta čeka vozače u Srbiji

06.01.2023

09:30

0

Autor: S. G.

Objavljeno je i prvo usklađivanje cena naftnih derivata u ovoj godini

Poznate nove cene goriva: Evo šta čeka vozače u Srbiji
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Nafta je ove nedelje na svetskim berzama bila u proseku jeftinija nego prethodne (1,7 odsto), dok je dizel bio u poslednjih pet kotacija neznatno skuplji.

Poslednje usklađivanje cena derivata u Srbiji u 2022. nije donelo promenu, ostale su iste, dok smo pre toga imali pojeftinjenje i BMB95 i dizela šest nedelja zaredom.

Danas pre podne se cena nafte još malo spustila, pa je brent koštao 78,5 dolara po barelu, a WTI 73,6 dolara. Sudeći prema takvim trendovima, danas smo mogli da očekujemo novo pojeftinjenje goriva u Srbiji, što se na neki način i dogodilo.

Tako će u narednih sedam dana BMB95 koštati maksimalno 164 dinara, a evrodizel najviše 195 dinara po litru. To znači da je cena benzina ostala ista, dok je dizel pojeftinio za dva dinara.

Podsetimo, benzin BMB95 je prethodne nedelje koštao 164 dinara po litru, dok je cena evrodizela iznosila maksimalno 197 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Inače, država je krajem godine smanjila akcizu na gorivo koja ima veliko učešće u maloprodajnoj ceni. Sada je akciza na maksimalnih „minus 20 odsto“, koliko privremeno smanjenje dozvoljavaju poreski propisi, tako da tu nema mesta za kalkulisanje.

Od donošenja Uredbe o ograničenju cena goriva (koja će važiti do kraja januara 2023. godine), maloprodajna cena derivata na benzinskim pumpama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Sve to potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, koje i objavljuje cenu za sledećih sedam dana svakog petka do 15 časova.

Iaka Srbija ima svoju rafineriju u kojoj proizvodi i benzin i dizel, veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike