Gas nastavlja da pada: Cena za mesec dana manja za više od trećine

01.11.2022

08:15

0

Plavi energent je sve jeftiniji i cena je u Evropi pala je za više od jedne trećine u oktobru 2022. u odnosu na prethodni mesec

Gas nastavlja da pada: Cena za mesec dana manja za više od trećine
Gasovod - Copyright AP Photo Michael Probst

Zemni gas se trenutno u Evropi za isporuku u decembru prodaje po ceni od oko 120 evra po megavatčasu (oko 1.228 dolara za 1.000 kubnih metara), pokazuju podaci londonske ICE berze za holandsko TTF čvorište.

Jedan od glavnih uzroka ovolikog pojeftinjenja je neuobičajeno toplo vreme u regionu, koje odlaže početak grejne sezone, ali i to to su rezerve gasa u stovarištima članica EU na maksimumu.

Screenshot: ICE berza
 

 

Cena gasnih fjučersa je poslednjeg dana trgovanja u septembru iznosila oko 1.884 dolara za 1.000 kubnih metara, a na završetku trgovanja 31. oktobra iznosila je 1.246 dolara, što je pad od 34 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Prosečna cena gasa u Evropi bila je oko 1.382 dolara za 1.000 kubnih metara u oktobru, a u septembru 2.090 dolara.

Rusima prepolovljen izvoz gasa

Izvoz gasa u zemlje izvan Ruske federacije opao je za 42,6 odsto na godišnjem nivou u prethodnih deset meseci, saopštila je danas ruska kompanija „Gasprom“. Izvezeno je 91 milijarde metara kubnih, što je za 42,6 odsto manje nego u istom periodu 2021. godine.

Istovremeno, "Gasprom" kaže da povećava izvoz u Kinu preko sibirskog gasovoda u skladu sa dugoročnim bilateralnim ugovorom sa Kineskom nacionalnom korporacijom za naftu, preneo je "Sputnjik".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike