Samo lažna nada: Cena gasa pala na nulu, ali samo na trenutak

27.10.2022

08:03

0

Autor: 24sedam

Cena gasa na evropskom tržištu jeste pala, ali samo na 100 evra po megavat-času, dok je vest o „nultoj ceni“ samo tehnički kuriozitet

Samo lažna nada: Cena gasa pala na nulu, ali samo na trenutak
Skladište gasa - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

„Cena gasa u Evropi je pala ispod nule“, naslov je na vebsajtu CNN-a koji je privukao pažnju javnosti u proteklih 24 sata ali radi se o još jednom od onih „naslova za klik“.

Cena gasa jeste pala na evropskom tržištu, sada je negde na nivou od 100 evra po megavat-času, ali taj pad je kontinuiran od kraja avgusta, kada se videlo da dobro napreduje popunjavanje rezervi gasa u EU. A potom se održala zbog manje potrošne prouzrokovane neuobičajeno toplim oktobrom.

Pad „ispod nule“ sed zaista dogodio ali na sat vremena na spot tržištu za holandsko čvorište. Tu se radi o tehničkom problemu pa je cene skliznula ispod nule zbog prebukiranosti mreže, rekao je za CNN Tomas Marzec-Manser, šef za analitiku tržišta gasa u kompaniji „Independent komoditi intelidžens servisis“ (ICIS).

Cena ipak nije „ta“, već ona sa tržišta fjučersa, a za isporuku u novembru megava-tčas gasa danas je sa 98 evra skočio na više od 102.

Moguće poskupljenje i do 50 odsto

Trenutno kretanje cene oko 100 evra je posledica toga što su sada skladišta gasa u EU skoro popunjena, pa se pojavio višak gasa u tankerima koji prevoze tečni prirodni gas (LNG), a koji stoje u lukama jer nemaju gde da istovare teret.

Feliks But, šef u kompaniji „Vorteks“ za praćenje podataka o LNG, navodi za CNN da čak 35 plovila pluta u blizini luka u severozapadnoj Evropi i na Iberijskom poluostrvu, ili plove veoma sporo prema njima, zbog manjka skladišnih kapaciteta za istovar.

- Tim brodovima će verovatno trebati još mesec dana da udome teret – kaže But.

Ali to ne znači da privreda i građani mogu da se opuste i zaborave pretnju visoke cene gasa sledeće zime.

Masimo Di Odoardo, potpredsednik za istraživanje tržišta gasa i LNG-a u firmi "Vud Mekenzi", kaže da se ovako dramatičan zaokret sreće u velikoj meri duguje neuobičajeno blagom vremenu ali da kada zima dođe, pa čak i kada prođe, gas će ostati skup.

Uprkos nedavnom padu cene gasa u Evropi na oko 100 evra po megavat-satu, evropski fjučersi prirodnog gasa su i dalje za 126 odsto iznad nivoa na kom su bili prošlog oktobra, kada su ekonomije počele ponovo da se otvaraju posle korona blokada i kada je potražnja skočila.

Screenshot: ICE berza
 

 

Cene bi mogle ponovo oštro da porastu u decembru i januaru ako vreme naglo postane hladnije, upozorava But.

Uprkos činjenici da je ruski udeo u ukupnom evropskom uvozu gasa pao sa 40 posto na samo devet procenata, region bi mogao da se nađe u teškoj situaciji sledećeg leta kada bude trebalo da popuni zalihe za iduću zimu.

Procenjuje se da će cene gasa dostići 150 evra po megavat-satu do kraja 2023. godine, kaže Bil Vederbern, ekonomista za robna tržišta u „Kepital ekonomiksu“, i objašnjava da će “punjenje skladišta uoči sledeće zime zahtevati od EU da uveze još više LNG-a, jer mora da nadomesti izgubljeni uvoz ruskog gasa za celu godinu“, navodi CNN.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike