Zasad ništa od ograničenja cene gasa: EU odložila odluku za mesec dana

26.10.2022

07:24

0

Ministri energetike Evropske unije na sastanku u Luksemburgu nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa u Uniji

Zasad ništa od ograničenja cene gasa: EU odložila odluku za mesec dana
U Nemačkoj problemi sa gasom - Copyright Pixabay Profimedia

Rasprava o ograničenju cene gasa u EU odložena je za mesec dana zbgo neslaganja zemalja članica, rezultat je jučerašnjeg sastanka ministara energetike Evropske unije u Luksemburgu.

Cilj sastanka je bio da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cene gasa povukle sa nedavnih maksimalnih nivoa. U međuvremenu, cene gasa su pale poslednjih dana, zbog blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta.

Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cena s obzirom na to da stiže zima.

Evropska komisija je uoči sastanka u Luksemburgu, preko non-pejpera, upozorila zemlje da bi ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije u celoj EU moglo da izazove povećanje upotrebe gasa i izvoza električne energije.

- Ministri su generalno pozdravili glavne principe predloga (Evropske komisije) i naglasili potrebu za brzim i koordinisanim naporima na evropskom nivou u duhu solidarnosti - saopštio je Savet EU.

Uvođenje ovog modela širom EU, kako je tražila Francuska, moglo bi da dovede do povećanja potražnje za gasom u EU i do devet milijardi kubnih metara, navodi se u dokumentu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike