Cena gasa ispod 100 evra, ali i to je mnogo

25.10.2022

08:51

0

Dok ministri EU nastavljaju diskusiju o ograničenju cene gasa, ona je na tržištu pala ispod 100 evra po megavatčasu, ali i to je mnogo u odnosu na ono što privreda može dugoročno da izdrži

Cena gasa ispod 100 evra, ali i to je mnogo
Bojkot ruskog gasa donosi velike probleme - Copyright Profimedia

Ministri energetike Evropske unije nastavljaju danas razgovore o ograničenju cene gasa na nivou bloka.

Odluka se ne očekuje još najmanje nekoliko nedelja a tržište ne pokazuje nervozu povodom ovakvog pokušaja administriranja u vitalnom industrijskom energentu.

Cena novembarskih fjučersa je na londonskoj ICE berzi, za reperno holandsko čvorište TTF, danas na nivou ispod 95 evra za megavatčas (oko 962 dolara za 1.000 kubnih metara).

Screenshot: ICE berza
Cenaq gasa za TTF čvorište u polsednjih godinu dana

To je daleko od 350 evra s kraja avgusta, ali je i dalje cena koju evropska industrija dugoročno ne može da plati ako želi da bude konkurentna u svetu. „Normalna“ cena gasa je u 2021. godini u ovo doba bila ispod 50 evra.

Koliko je cena gasa bitna za industriju pokazuje i podatak da je zbog jeftinijeg gasa, koje je u Evropi geopolitika naduvala cene, udvostručen iznos američkog izvoza mineralnog đubriva u Evropu.

Evropa se bori da obuzda visoke cene energenata nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa posle invazije na Ukrajinu - što je vinulo cene gasa i električne energije u Evropi do rekordnih nivoa.

Pošto još nema zakonskog predloga za ograničenje cena, očekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu raspravljati o principima kako bi potencijalno ograničenje cena u EU moglo da funkcioniše, kao i o mogućim manama takve odluke.

Iz industrije i ekonomske struke upozoravaju da bi bilo kakvo administriranje moglo cenu gasa da poveća ili dovede do još veće nestašice.

Cene gasa su pale poslednjih dana, usled blagog vremena i jer su zemlje EU napunile skladišta. Rezerve za zimu su sada kod industrijski značajnih zemalja na nivou, pokazuju podaci GIE AGSI, od 82 odsto u Mađarskoj do gotovo 100 odsto u Francuskoj i Nemačkoj.

Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cena s obzirom na to da stiže zima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike