Različit trend cene gasa za Holandiju i Britaniju

19.10.2022

11:10

0

Autor: 24sedam

Neizvesnost oko novih predloga EU za ograničenje cene gasa, kao i zbog velikog priliva tečnog prirodnog gasa (LNG) i blagog vremena koje obara cene nekih ugovora

Različit trend cene gasa za Holandiju i Britaniju
Ilustracija - Copyright AP Photo Michael Probst

Za evropski referentno holandsko TTF čvorište londonske ICE berze, cena gasa za isporuku u novembru porasla u ponedeljak je bila 127 evra po megavatčasu (1.287 dolara za 1.000 kubnih metara), u utorak je pala na 113 evra (1.145 dolara) da bi se danas malo popravila na 115 evra (1.165 dolara).

Na britanskom tržištu, gas za dostavu za novembarsku isporuku skočio za 5,99 penija na 194,99 penija po BTU (785,7 dolara za 1.000 kubika), javlja Yahoo Finance.

Kontinuirano pristizanje brodova koji prevoze LNG u Evropu ublažilo je strah od manjka ponude, koji vlada otkako je Rusija počela progresivno da smanjuje protok gasa.

Pored toga, smirivanju nervoze na tržištu energije doprinela su i predviđanja da će temperature u Velikoj Britaniji i severozapadnoj Evropi ostati znatno iznad sezonskog proseka do kraja oktobra, kaže Marina Cigankova, menadžerka za istraživanja u kompaniji Refinitiv, koja se bavi distribucijom ekonomskih i finansijskih informacija.

U Velikoj Britaniji, prema podacima Nacionalne mreže, gasni sistem raspolaže viškom od 14 miliona kubnih metara gasa.

Procenjuje se da će britanska proizvodnja energije iz vetra iznositi danas i sutra oko 14,9 gigavata, od ukupnog instalisanog kapaciteta od oko 20 GW, prema podacima kompanije „Elekson“.

Jača proizvodnja struje iz vetra obično smanjuje potražnju za gasom iz elektrana.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa na TTF

 

S druge strane, u Francuskoj je došlo do prekida u snabdevanju potrošača strujom jer štrajkovi pogađaju rad u skoro jednoj trećini francuskih nuklearnih reaktora, navodi Rojters pozivajući se na izjavu predstavnika sindikata FNME-CGT.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike