Kad zagusti…: Indonezija razmatra kupovinu ruske nafte

12.09.2022

07:22

0

Indonezija merka kupovinu ruske nafte kako bi bar malo smanjila ogromen nestašice i cene u zemlji a još više cene bi mogle da stignu ove zime i do SAD

Kad zagusti…: Indonezija razmatra kupovinu ruske nafte
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo rekao je danas da razmatra da se priključi Indiji i Kini u kupovini ruske nafte kako bi ublažio sve veći pritisak na cene energenata, preneo je Rojters današnje pisanje "Fajnenšel tajmsa".

- Uvek pratimo sve opcije. Ukoliko postoji država koja će da da bolju cenu, zašto da ne - rekao je Vidodo u intervjuu za londonski list, upitan da li bi Džakarta kupila naftu od Rusije.

Ranije ovog meseca, Vidodo je povećao subvencionisane cene goriva za 30 odsto i rekao da je povećanje cena njegova "poslednja opcija" zbog fiskalnih pritisaka, što je izazvalo proteste širom zemlje od 270 miliona ljudi.

Međutim, svaki potez kupovine ruske sirove nafte po cenama iznad onih koje su dogovorile zemlje G7 mogao bi da podvrgne Indoneziju američkim sankcijama.

Skuplji gas u SAD tokom zime

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi u SAD moglo da dođe do skoka cena gasa tokom zime ako Evropska unija značajno smanji kupovinu ruske nafte.

- To je rizik koji pokušavamo da rešimo odlukom o ograničenju cena za uvoz ruskih energenata - rekla je Jelen za CCN, prenosi Rojters.

Plan Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) o ograničenju cena predlaže članicama da uskrate osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte ako njena cena bude iznad ograničenja koje one dogovore.

Prema rečima Jelen, ograničenje cene ima za cilj da smanji prihode Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike