Šeici kao preprodavci: Saudijci troše jeftinu rusku naftu a skupo prodaju svoju

15.07.2022

10:04

0

Autor: 24sedam

Saudijska Arabija je udvostručila uvoz ruske nafte od kako traje rat u Ukrajini

Šeici kao preprodavci: Saudijci troše jeftinu rusku naftu a skupo prodaju svoju
Evropa bez ruske nafte - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, više je nego udvostručila količine goriva koje uvozi iz Rusije u drugim tromesečju ove godine, podaci su koje prenosi Rojters. Rusko gorivo, koje je jeftino nabavlja na tržištu nakon sankcija Zapada Moskvi, koristi se za napajanje energetskih stanica i podmirenje velikih zahteva za rashlađivanje u letnjim mesecima.

Istovremeno, domaća nafta koja postiže veliku cenu i tražena je na Zapadu, koristi se za izvoz, prenosi Euraktiv.

Ova veoma profitabilna transakcija za Saudijce, najbolje pokazuje pred kolikim su izazovom sankcije koje „gura“ američki predsednik Džozef Bajden a koje Moskva zasad uspešno „buši“, pre svega trgovinom u Aziji.

Pored Indije i Kine, kao najvećih kupaca, sada se u tom „curenju“ ruske nafte na svetsko tržište uveliko pridružila i Saudijska Arabija, uz nekoliko zemalja Afrike i Bliskog istoka.

Bajden dolazi u posetu Rijadu ove nedelje, nadajući se da će nagovoriti Saudijce da povećaju ispumpavanje nafte kako bi veća ponuda oborila cenu nafte ali i inflaciju u svetu i SAD.

Savršena situacija

Saudijci su praktično jedina zemlja unutar OPEK, koja ima tehničkih kapaciteta da poveća isporuke, ali joj niska cena pri nestašici nafte ne odgovara.

Ovako su Saudijci na dvostrukom dobitku – ne troše svoju naftu već je skupo prodaju svetu.

Podaci o kretanju brodova, koji stižu preko „Refinitiv Eikon“, pokazuju da je Saudijska Arabija uvezla 647.000 tona, ili oko 48.000 barela goriva dnevno, iz ruskih i estonskih luka od aprila do juna. Godinu dana pre toga uvoz je bio 320.000 tona. Za celu prošlu godinu uvoz ruskog goriva je bio milion tona, što znači da bi ove mogao da bude bar duplo veći.

A Saudijci ne uvoze samo direktno, već kupuju i rusko gorivno ulje i preko Fudžaraha, iračkog čvorišta za naftu i derivate za Bliski istok. Na tom mestu se pretočilo 1,2 miliona tona ruskog goriva ove godine, nasuprot 0,9 miliona za isti period prošle. Procene su da bi ove godine već krajem jula moglo da se ove proda ruskog goriva dva i po puta više nego lani.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike