Nova cena goriva: Ponovo jeftiniji benzin ali dizel...

09.09.2022

10:51

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo trgovine je objavilo nove maksimalne cene goriva na pumpama

Nova cena goriva: Ponovo jeftiniji benzin ali dizel...
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Po Uredbi o ograničenju cene derivata nafte, koja je "produžena" do kraja septembra, danas su na srpske pumpe stigle nove maksimalne cene goriva.

Od popodne na srpskim pumpama litar benzina BMB95 košta 177 dinara, što je tri dinara manje nego raije, dok litar evrodizela ostaje po staroj ceni - 217,5 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

S novim pojeftinjenjem od 1,7 odsto, benzin sada košta manje 13,76 odsto nego što je to bilo kada je bio najskuplji početkom jula (205 dinara).

U istom periodu je dizel pojeftinio samo 0,2 odsto, što je veoma loša vest i za transportnu i drugu privredu kao i za građane.

U međuvremenu, nafta je na svetskom tržištu pala sa 120 dolara za barel, koliko je bila sredinom juna, na današnji 90,5 dolara. To je pad od 13,3 odsto.

U Evropi pada i cena dizela, i taj derivat je sa cene fjučersa od 1.200 dolara za tonu pao na današnjih 1.074 dolara. To pojeftinjene od 10,5 odsto nije uticalo na cenu dizela u Srbiji, iako se formalno formira prema kotizaciji benzina na berzi.

 

Screenshot: cmegroup.com
 

Cene derivata u maloprodaji u Srbiji određuju se svakog petka na osnovu Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata.

Zabrana izvoza

Izvoz dizela je novom odlukom Vlade Srbije juče zabranjen i narednih sedam dana "kako bi se zadovoljila tražnja na domaćem tržištu".

Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Zbog toga u Srbiji dizel košta kao da se kupuje na evropskom tržištu, pa i više, a po ceni iz domaće rafinerije (doduše, u većinski ruskom vlasništvu) u kojoj je napravljeno iz (jeftinije) uvozne nafte.

Screenshot: ICE berza
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike