Britanci povukli radikalan potez zbog rastuće inflacije, funta odmah pala

04.08.2022

14:12

0

Banka Engleske podigla je referentnu kamatnu stopu na najviši nivo za poslednjih 27 godina

Britanci povukli radikalan potez zbog rastuće inflacije, funta odmah pala
Copyright Pixabay

Banka Engleske (BoE) preduzela je danas radikalan potez! Naime, podigla je referentnu kamatnu stopu na najviši nivo za poslednjih 27 godina, uprkos upozorenju da je zemlja nadomak dugotrajne recesije.

Na ovaj potez Banka Engleske se odlučila, kako prenosi Rojters, u nastojanju da što pre suzbije rast inflacije koja će, prema novim procenama, dostići vrhunac od 13 odsto.

Predviđa recesiju

Odbor za monetarnu politiku (MPC) britanske centralne banke odlučio je sa osam glasova "za" i jednim "protiv" da poveća ključnu kamatu za pola procentnog poena, i to sa 1,25 na 1,75 odsto. Ovo je šesto uzastopno povećanje i najveće od 1995. godine, javlja londonski list Telegraf.

Odmah nakon te vesti, britanska funta je pala, i to za 0,6 odsto u odnosu na američki dolar na 1,2 dolara.

Britanska centralna banka je takođe saopštila da predviđa da će domaća ekonomija ući u recesiju u četvrtom tromesečju ove godine, te da će privredni pad trajati tokom cele sledeće godine.

Inflacija će još rasti

BoE procenjuje pad britanskog bruto domaćeg prozivoda (BDP) od čak 2,1 odsto, što bi bila najveća stopa smanjenja BDP-a od globalne finansijske krize pre više od jedne decenije.

Centralna banka je takođe revidirala naviše prognozirani rast inflacije sa prvobitno predviđenog maksimuma od 11 posto na više od 13 procenata kasnije ove godine, pri čemu će se rast cena zadržati i tokom 2023. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike