Revolucija: Kraljevska kovnica ce vaditi zlato iz elektronskog otpada

22.03.2022

16:40

0

Saopštilo je da će koristiti tehnologiju koju naziva „patentiranom novom hemijom“

Revolucija: Kraljevska kovnica ce vaditi zlato iz elektronskog otpada
business-g188aca5ee_1920 - Copyright Pixabay

Britanska Kraljevska kovnica novca planira da izgradi fabriku koja će vaditi zlato iz elektronskog otpada, a pogon bi trebalo da bude završen i pušteno u rad 2023. godine.

Ovo preduzeće u državnom vlasništvu, koje pravi proizvode od plemenitih metala i kovanice, saopštilo je da će koristiti tehnologiju koju naziva „patentiranom novom hemijom“ kanadske firme Eksir za ekstrakciju zlata iz špampanih ploča mobilnih telefona i laptopova, prenosi CNBC.

Prema saopštenju Kraljevske kovnice, ta tehnologija omogućava izvlačenje „više od 99 posto plemenitih metala sadržanih u elektronskom otpadu, selektivnim ciljajnjem metala od nekoliko sekundi“.

Ekstrakcija se, kako dodaje, obavlja na sobnoj temperaturi, za razliku od visokih temperatura koje su potrebne topionicama za obradu elektronskog otpada.

Fabrika će biti locirana u Južnom Velsu, gde je sedište kovnice novca, a izgradnja će početi ovog meseca.

Kovnica očekuje da će pogon prerađivati čak 90 metričkih tona štampanih ploča koje će se dobijati sa teritorije celog Ujedinjenog Kraljevstva svake nedelje. Procenjuje se da će na taj način proizvoditi više "stotina kilograma" zlata svake godine.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike