Brinu ih visoke plate: Guverner Banke Engleske upozorava poslodavce

04.02.2022

10:49

0

Prvi čovek engleske centralne banke zabrinut zbog inflacije

Brinu ih visoke plate: Guverner Banke Engleske upozorava poslodavce
Guverner Banke Engleske Endrju Bejli - Copyright Dan Kitwood/Pool Photo via AP

Guverner Banke Engleske, Endru Bejli, upozorio je danas na rizik da inflacija, koja je već dostigla 30-godišnji maksimum u Britaniji, izmakne kontroli. Rešenje za visok nivo cena guverner je dao u – ograničenju povećanja plata.

- Ne kažem da niko ne treba poveća plata, da me pogrešno ne shvatite, već kažem da moramo da pokažemo suzdržanost u pregovorima o platama, inače će inflacija izmaći kontroli - rekao je Bejli u intervjuu za radio BBC.

Banka Engleske (BoE) je u četvrtak povećala referentnu kamatu, drugi put uzastopno za dva meseca, za četvrtinu procentnog poena na 0,5 posto, kako bi poskupela novac i usporila inflaciju.

Britanska vlada se, brže bolje, distancirala od ovakvog stava.

- To nije nešto na šta ćemo mi pozivati, nije na nama da dajemo smernice koliko će kompanije da plaćaju svoje zaposlene - rekao je novinarima portparol premijera Borisa DŽonsona, na pitanje kakav je stav vlade povodom izjave guvernera Bejlija, prenosi Rojters.

Inflacija do 7,25 odsto

Skoro polovina članova Komiteta za monetarnu politiku bila je za to da se troškovi zaduživanja povećaju na 0,75 procenata.

BoE je saopštila da će inflacija, koja je u decembru iznosila 5,4 odsto, u aprilu dostići oko 7,25 posto, nakon čega bi trebalo da počne da se smanjuje, i da će prihodi domaćinstava po osnovu radnog odnosa nakon oporezivanja pasti za dva procenta ove godine, najviše u jednoj kalendarskoj godini od 1990.

Bejli je rekao da centralnoj banci predstoji "veoma teško balansiranje" u ekonomskom smislu između bolnog pada životnog standarda i borbe za smanjenje inflacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike